EM: a magyar gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége a negyedik legmagasabb Európában

A magyar gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége a negyedik legmagasabb Európában – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán szerdán.

Az európai gáztárolók szövetsége (GIE) friss jelentése szerint a föld alatti tárolók átlagos töltöttsége elérte a 80 százalékot. Magyarországon az április óta folyamatos betárolás nyomán e mutató 71 százalékon alakul – ismertették, hozzátéve, hogy a kimagasló kapacitású hazai infrastruktúra miatt a fogyasztásarányos töltöttség összevetése hitelesebb képet ad a valós helyzetről. A 44 százalékos magyar adat a lett, osztrák és szlovák mutató után a negyedik legmagasabb érték a kontinensen, jócskán felülmúlja a 24 százalékos uniós átlagot.

A magyarországi tárolókban 4,5 milliárd köbméter földgáz áll már jelenleg is rendelkezésre – írták. A teljes készlet nemcsak a lakossági fogyasztás tavalyi, szerényebb szintjét (3,4 milliárd köbméter), hanem a háztartások által az energiaválság előtti évben, 2021-ben felhasznált mennyiséget (3,9 milliárd köbméter) is jelentősen meghaladja. A kormány döntése alapján ezen belül 1,9 milliárd köbméter védett állami gáztartalék szolgálja a magyar családok biztonságos ellátását – fogalmazott az EM.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.