Elérte a 2021-es lakossági fogyasztás szintjét a már betárolt gázmennyiség

A következő fűtési szezonra készülve április óta folyamatosan töltik a hazai gáztárolókat, a kiemelkedő kapacitású létesítményekben jelenleg elérhető gázmennyiség 3,9 milliárd köbméter, a rendelkezésre álló készlet ezzel beérte a nemzetközi energiaválság előtti utolsó teljes év, 2021 lakossági fogyasztásának szintjét – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken az MTI-vel.

Kiemelték: a magyar családok a 2024-es költségvetésben is kiemelten támogatott rezsivédelemnek köszönhetően Európában a legolcsóbban jutnak földgázhoz. A közlemény szerint a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválságban még inkább hangsúlyos kérdéssé vált az ellátás biztonsága. Az elmúlt télen a kormányzati intézkedéseknek és a fogyasztók tudatos magatartásának köszönhetően kiegyensúlyozott volt az energiaellátás. A kormány az energia-veszélyhelyzeti intézkedések részeként másfélszeresére, 1,9 milliárd köbméterre emelte a védett állami gáztartalék mennyiségét – jelezték. Tavasszal így a tavalyinál több mint kétszer magasabb szintről kezdődött meg a hazai gáztárolók feltöltése. Mostanáig 3,9 milliárd köbméteres földgázkészletet tároltak be, ez megfelel a tavalyelőtti lakossági fogyasztásnak. A 2022-es mutatókhoz mérve még kedvezőbb a kép, a háztartások a múlt évben 3,4 milliárd köbmétert használtak fel – írják a közleményben.

Felidézték, hogy 2022-ben összességében, a gazdaságot is beleértve mintegy 17 százalékkal csökkent a hazai gázfogyasztás. A mérséklődésben szerepet játszott az enyhe időjárás, de csak a megtakarítás kisebb hányada tudható be ennek. A hőmérséklettel korrigált csökkenés hozzávetőleg 15 százalékos volt tavaly. Az áprilisig tartó fűtési szezonban a megelőző azonos időszakhoz viszonyítva mintegy negyedével kevesebb földgáz fogyott. A gáztárolók aktuális töltöttsége a teljes éves felhasználás arányában Magyarországon 39 százalék, majdnem kétszerese a 22 százalékos uniós átlagnak.

Az Energiaügyi Minisztérium az ellátásbiztonságot, a megfizethetőséget és fenntarthatóságot egyformán fontos szempontként kezeli. A kormány az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel Európa legalacsonyabb gázárát garantálja a magyar családok számára. A rezsivédelem a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban is központi jelentőségű elemként kapott helyet. Az Európában egyedülálló intézkedés működik: a fogyasztási helyek több mint 80 százaléka a rezsivédett sáv alatti mennyiséget használt fel gázból – tájékoztatott a szaktárca.

Ajánlott tartalom

Atomenergia nélkül nem érjük el a párizsi klímacélokat

Az Energia21 Kezdeményezés harmadik alkalommal ülésezett, ezúttal az atomenergia ügye került az ismert közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek tárgyalásának középpontjába. Palkovics László professzor, az E21 kezdeményezője felvezető gondolataiban azt hangsúlyozta, hogy az atomenergia továbbra is a zöld jövő záloga - tájékoztatta a szervezet csütörtökön az MTI-t.