Emberemlékezet óta nem volt ilyen szélsőséges idő

Emberemlékezet óta nem volt olyan szélsőséges időjárás Magyarországon, mint idén a meteorológusok szerint. A hónap első két hetében sorra dőltek meg a melegrekordok ezen a héten pedig már kétszer is megdőlt a hidegrekord.

A hetek óta tartó forróság és szárazság miatt Szolnokon a Zagyva vízszintje olyan alacsony, hogy át lehet ugorni a folyót. A Tisza is mindössze 3 centiméterrel magasabb, mint a valaha mért legkisebb vízszint. Szolnoknál a hajósok már csak a saját felelősségükre hajózhatnak. Áprilisban ugyanitt több mint 2 méter magas víz mosta a fák törzsét.

A Dunán is rekordárvíz vonult le a nyár elején. A sok eső miatti történelmi árhullám nem csak nálunk, hanem Európa több országában okozott áradásokat. A meteorológusok szerint szinte hihetetlen, de vannak olyan helyek, ahol azóta gyakorlatilag nem esett egy csepp eső sem. Ilyen szélsőséges időjárás emberemlékezet óta nem volt.

Tóth Tamás meteorológus elmondta: Magyarországon, illetve a Kárpát-medencében mindig olyan esetben válik szélsőségessé az időjárás, amikor a nyugati, keleti áramlások lelassulnak és helyüket rendszerint az észak-déli áramlatok veszik át. Ez azt jelenti, hogy a sarkvidéki hidegebb levegő jóval délebbre hatol Európa egyes részein, mialatt Európa más területein pedig a szubtrópusi levegő hatol magasabb szélességekre.

A szélsőséges időjárás alól augusztus sem kivétel. A hónap első két hetében sorra dőltek meg a melegrekordok, Győr Likócson még 40 foknál is melegebb volt. Ezen a héten pedig már kétszer is megdőlt a hidegrekord. Péntek reggel Zabarban majdnem fagyott, mindössze 3 fok volt, ugyanott szombaton is csak egy fokkal volt melegebb, írja a hirado.hu.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.