Hatóságilag engedélyezett emberkísérletnek nevezte csütörtöki sajtótájékoztatóján Bencsik János, Tatabánya fideszes polgármestere a Vértesi Erőmű hulladékégetési kísérletét, azt állítva, hogy a határérték három-négyszeresének megfelelő rákkeltő dioxin került a levegőbe.

“Emberkísérlettel” vádolja Bencsik a Vértesi Erőművet

Hatóságilag engedélyezett emberkísérletnek nevezte csütörtöki sajtótájékoztatóján Bencsik János, Tatabánya fideszes polgármestere a Vértesi Erőmű hulladékégetési kísérletét, azt állítva, hogy a határérték három-négyszeresének megfelelő rákkeltő dioxin került a levegőbe.

A környezetvédelmi felügyelőség az MTI érdeklődésére közölte, hogy a polgármester állításai nem helytállóak.A Vértesi Erőmű korábban engedélyt kapott veszélyes és nem veszélyes hulladékok szénnel való együttégetési kísérletek elvégzésére, hogy csökkenteni tudja az eltüzelt szén mennyiségét. Az erőműnek 2006-ban engedélyezték 20.000 tonna hulladék hozzákeverését a barnaszénhez, a kvótából 2.800 tonnát használtak fel.

Bencsik János újságíróknak elmondta, a kísérlet idején jelentős mértékben megnövekedett a nehézfémek, higany, ólom, berílium mennyisége a levegőben. A rákkeltő hatásukról ismert dioxinok és furánok mennyisége köbméterenként három-négyszeres mértékben is túllépte a hulladékégetésre vonatkozó hazai előírásokban előírt határértékeket.

A polgármester szerint a füstgáztisztítás nem hatékony, a technológia alkalmatlan a dioxinok és a nehézfémek megkötésére, így a tevékenység komoly egészségügyi kockázatokkal jár.
A környezetvédelmi felügyelőség igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta: “a sajtótájékoztatón elhangzottakkal ellentétben a hivatalos laboratóriumi vizsgálati eredmények szerint az előírt határértékeknél nagyobb szennyezőanyag kibocsátás a levegőbe nem történt”.

Hajdu Klára hozzátette, a dioxin határérték köbméterenként egytized nanogramm. Csak szén égetésénél szabadult fel a több dioxin, két század nanogramm. Amikor gumihulladékot vagy műanyag- és papírhulladékot kevertek a szénhez, akkor egy század nanogramm dioxin volt egy köbméter levegőben.

Bencsik János elhibázott döntésnek tartja a hulladék-együttégetés meghonosítását a Vértesi Erőműben. Úgy vélte, hogy a biomassza felhasználásának szükségességét a lakosság megérti, mert a bánya-erőmű integráció középtávú működését segíti elő, a hulladékégetés ellen viszont jelentős tiltakozás tapasztalható.A polgármester elmondta azt is, hogy az erőműben a Wallis Zrt. érdekeltségi körébe tartozó Geohidroterv Kft. február 10-én engedélyt kapott egy ezer négyzetméteres hulladéktároló csarnok építésére.

Ajánlott tartalom

2019 óta már 184 millió új fát ültettünk erdeinkben

Tartósan sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet az országfásítási program 2019-es meghirdetésével: az elmúlt öt évben 184 millió új fát ültettünk el - mondta az agrárminiszter a közösségi oldalára hétfőn feltöltött videóban.