“Emberkísérlettel” vádolja Bencsik a Vértesi Erőművet

Hatóságilag engedélyezett emberkísérletnek nevezte csütörtöki sajtótájékoztatóján Bencsik János, Tatabánya fideszes polgármestere a Vértesi Erőmű hulladékégetési kísérletét, azt állítva, hogy a határérték három-négyszeresének megfelelő rákkeltő dioxin került a levegőbe.

A környezetvédelmi felügyelőség az MTI érdeklődésére közölte, hogy a polgármester állításai nem helytállóak.A Vértesi Erőmű korábban engedélyt kapott veszélyes és nem veszélyes hulladékok szénnel való együttégetési kísérletek elvégzésére, hogy csökkenteni tudja az eltüzelt szén mennyiségét. Az erőműnek 2006-ban engedélyezték 20.000 tonna hulladék hozzákeverését a barnaszénhez, a kvótából 2.800 tonnát használtak fel.

Bencsik János újságíróknak elmondta, a kísérlet idején jelentős mértékben megnövekedett a nehézfémek, higany, ólom, berílium mennyisége a levegőben. A rákkeltő hatásukról ismert dioxinok és furánok mennyisége köbméterenként három-négyszeres mértékben is túllépte a hulladékégetésre vonatkozó hazai előírásokban előírt határértékeket.

A polgármester szerint a füstgáztisztítás nem hatékony, a technológia alkalmatlan a dioxinok és a nehézfémek megkötésére, így a tevékenység komoly egészségügyi kockázatokkal jár.
A környezetvédelmi felügyelőség igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta: “a sajtótájékoztatón elhangzottakkal ellentétben a hivatalos laboratóriumi vizsgálati eredmények szerint az előírt határértékeknél nagyobb szennyezőanyag kibocsátás a levegőbe nem történt”.

Hajdu Klára hozzátette, a dioxin határérték köbméterenként egytized nanogramm. Csak szén égetésénél szabadult fel a több dioxin, két század nanogramm. Amikor gumihulladékot vagy műanyag- és papírhulladékot kevertek a szénhez, akkor egy század nanogramm dioxin volt egy köbméter levegőben.

Bencsik János elhibázott döntésnek tartja a hulladék-együttégetés meghonosítását a Vértesi Erőműben. Úgy vélte, hogy a biomassza felhasználásának szükségességét a lakosság megérti, mert a bánya-erőmű integráció középtávú működését segíti elő, a hulladékégetés ellen viszont jelentős tiltakozás tapasztalható.A polgármester elmondta azt is, hogy az erőműben a Wallis Zrt. érdekeltségi körébe tartozó Geohidroterv Kft. február 10-én engedélyt kapott egy ezer négyzetméteres hulladéktároló csarnok építésére.

Ajánlott tartalom

Pusztuló lucfenyvesek helyére 370 ezer őshonos fát ültettek az Őrségi Nemzeti Parkban

Huszonhat hektár pusztuló lucfenyvest számoltak fel, helyettük 370 ezer darab, őshonosnak számító fa csemetéjét ültették el, fa- és cserjefajokban bővelkedő erdősítéseket hoztak létre az Őrségi Nemzeti Parkban; a két éven át zajló, most záruló természetvédelmi projekt megvalósításához az Európai Unió több mint 408 millió forint vissza nem térítendő pályázati támogatást nyújtott - tájékoztatta a nemzeti park igazgatósága szerdán közleményben az MTI-t.