Emelkedett a sugárzás a Fukusima erőműnél

Hétfőn az eddigi maximumnál kétszer nagyobb sugárzást mértek a Fukusima erőműnél, állítja az érintett blokkokat üzemeltető Tokyo Electricre hivatkozva a Kyodo News.

Ugyanakkor ez nem tudni, pontosan mennyit jelent, korábban voltak olyan hírek, hogy a szokásos terhelés nyolcszorosát mérték az erőmű közelében, más szakértők arról beszéltek, hogy egy mellkasröntgennek megfelelő a sugárzás mértéke.

Ellenőrzik a Japánból érkező élelmiszereket
Hong Kong, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Szingapúr és Tajvan is bejelentette, hogy megvizsgálják sugárterhelésre a Japánból importált élelmiszereket.

Lyukat ütnének a 2-es reaktor épületének a falán
A fukusimai atomerőműt üzemeltető Tepco tájékoztatása szerint a Fukusima Dai Icsi erőmű 2-es reaktorblokkjának hűtési problémáit a hármas reaktorblokk épületében történt hidrogénrobbanás okozta, ami a 2-es blokk hűtését biztosító öt generátorból hármat tönkretett. A 2-es reaktorblokk konténment épületében – ez a betonszarkofág szerű épület akadályozza meg a keletkező szennyezett anyagok kijutását a környezetbe – viszont szintén felgyűlt a hidrogén. Hogy elkerüljék a robbanást – ilyen történt szombaton az 1-es reaktorblokkban is -, a Tepco szakemberei megpróbálják leereszteni a felgyülemlett gázokat, írja a Guardian. Ez minden bizonnyal a radioaktív sugárzás növekedésével járhat, mivel a hűtésre szolgáló víz felveszi a radioaktivitást, a hidrogén pedig a hűtővízben lejátszódó kémiai folyamatok révén keletkezik.

Ajánlott tartalom

Az öreg erdők szénmegkötése Európában sokkal nagyobb, mint korábban gondoltuk

A maga nemében első ilyen összeurópai tanulmány kiszámította, hogy Európa meglévő erdői akár évi 309 megatonna szén-dioxid megkötésére is képesek lehetnének 150 éven keresztül, ha ezeket az erdőket nem használnánk tovább, hagynánk azokat növekedni és visszavadulni. Ez az Európai Zöld Megállapodásban a LULUCF-ágazatban 2030-ra megcélzott CO2-csökkentéssel (310 Mt/ha) egyenértékű és nagyobb, mint a gazdálkodás alatt álló erdők jelenlegi elnyelésének mértéke Európában (289 Mt/ha).