Emelkedett a sugárzás a Fukusima erőműnél

Hétfőn az eddigi maximumnál kétszer nagyobb sugárzást mértek a Fukusima erőműnél, állítja az érintett blokkokat üzemeltető Tokyo Electricre hivatkozva a Kyodo News.

Ugyanakkor ez nem tudni, pontosan mennyit jelent, korábban voltak olyan hírek, hogy a szokásos terhelés nyolcszorosát mérték az erőmű közelében, más szakértők arról beszéltek, hogy egy mellkasröntgennek megfelelő a sugárzás mértéke.

Ellenőrzik a Japánból érkező élelmiszereket
Hong Kong, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Szingapúr és Tajvan is bejelentette, hogy megvizsgálják sugárterhelésre a Japánból importált élelmiszereket.

Lyukat ütnének a 2-es reaktor épületének a falán
A fukusimai atomerőműt üzemeltető Tepco tájékoztatása szerint a Fukusima Dai Icsi erőmű 2-es reaktorblokkjának hűtési problémáit a hármas reaktorblokk épületében történt hidrogénrobbanás okozta, ami a 2-es blokk hűtését biztosító öt generátorból hármat tönkretett. A 2-es reaktorblokk konténment épületében – ez a betonszarkofág szerű épület akadályozza meg a keletkező szennyezett anyagok kijutását a környezetbe – viszont szintén felgyűlt a hidrogén. Hogy elkerüljék a robbanást – ilyen történt szombaton az 1-es reaktorblokkban is -, a Tepco szakemberei megpróbálják leereszteni a felgyülemlett gázokat, írja a Guardian. Ez minden bizonnyal a radioaktív sugárzás növekedésével járhat, mivel a hűtésre szolgáló víz felveszi a radioaktivitást, a hidrogén pedig a hűtővízben lejátszódó kémiai folyamatok révén keletkezik.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.