Emelkednek a lakossági energiaárak január 1-jén, az inflációt nem meghaladó mértékben: a villamos energia ára 2,7 százalékkal, a földgáz és a távhő ára pedig 4,2-4,2 százalékkal emelkedik - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

Emelkednek a lakossági energiaárak

Emelkednek a lakossági energiaárak január 1-jén, az inflációt nem meghaladó mértékben: a villamos energia ára 2,7 százalékkal, a földgáz és a távhő ára pedig 4,2-4,2 százalékkal emelkedik – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

A villamos energia egyetemes szolgáltatásban alkalmazott nettó végfelhasználói ára szolgáltatónként különbözőképpen változik, a két szélső határ mínusz 1, illetve plusz 2,7 százalék. Az áfakulcs változását – 25-ről 27 százalékra emelkedését – is figyelembe véve a bruttó végfelhasználói villamos energia árak 0,6-4,2 százalék között nőnek. Az átlagos áremelkedés 2,7 százalékot tesz ki. A földgáznál az egyes díjak – az indokolt költségek változásával összhangban – 2,6 százalékkal növekednek, ami az áfa-kulcs emelkedését is figyelembe véve, mintegy 4,2 százalékos áremelkedést jelent. A távhőszolgáltatás – 2011. március 31. óta változatlan szinten tartott – árai az indokolt költségek növekedése nyomán szintén 4,2 százalékkal emelkednek. Az árváltozás a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatók, valamint a távhőszolgáltatók esetében sem haladja meg az infláció várható szintjét – húzza alá a suzaktárca. A közlemény utal arra, hogy az elmúlt időszakban bekövetkezett változások – egyebek mellett a földgáz világpiaci árának alakulása, a forintárfolyam mozgásai – következtében az ellátás biztonsága a továbbiakban nem lenne szavatolható a jelenlegi végfogyasztói árak mellett. A tárca a lakosság teherviselő képességét, az energia rendszerek további működését, a fogyasztók zavartalan téli ellátását is figyelembe vette az új árak kialakításakor – áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.