Emelkedő tengerszint és katasztrófák Kínában

Az elmúlt három évtizedben évi 2,6 milliméterrel nőtt a tenger szintje Kína keleti partjainál, ezzel egyre több természeti katasztrófát okozva a térségben – derült ki az állami óceánügyi hivatal (SOA) frissen kiadott két jelentéséből.

A dokumentumok egyike a tengerszint alakulását ismerteti, a másik sorra veszi a 2010. évi tengeri katasztrófákat, amelyek következtében 137 ember meghalt vagy eltűnt, és 13,3 milliárd jüan (körülbelül 2 milliárd dollár) kár keletkezett. A 2006 és 2010 közötti időszakban történt ilyen katasztrófák okozta anyagi veszteség 18 százalékkal meghaladta a 2001 és 2005 között mért károk értékét – derül ki a most közreadott jelentésből. Az SOA szakértője Liu Ko-hsziu (Liu Kexiu) a tengerszint emelkedését alapvetően a globális felmelegedésnek tulajdonítja. A talajsüllyedés okai között az emberi beavatkozást, a talajvíz túlzott mértékű kitermelését, a part menti magas házak építését említi még. A jelentésekből kiderült: a levegő és a víz átlagos hőmérséklete a tengerparti területeken az elmúlt évtizedben 0,4, illetve 0,2 Celsius-fokkal, a tengerszint pedig átlagosan 25 milliméterrel emelkedett. Az egyre magasabb vízszint további károkhoz, katasztrófákhoz vezethet, ezért a dokumentumok szerzői a tengerszint alakulásának szigorúbb megfigyelését szorgalmazzák, a tengerparti területek építkezéseinek alaposabb szabályozására hívnak fel, továbbá védelmi létesítmények megépítését javasolják. Úgy vélik: az intézkedésekkel mérsékelhetik a jövőbeni katasztrófák hatását.

 
    Szakemberek megjegyzik, hogy a következő évtizedekben Kína lehet a globális felmelegedés egyik legnagyobb áldozata, az északi területeken már egyre fogynak a vízkészletek, pusztít az aszály, szaporodnak a homokviharok, míg délen olvadnak a gleccserek, nő az árvízveszély. Kína – magas szén-dioxid-kibocsátásával – maga is jelentős mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, ezért energiagazdálkodásának strukturális átalakításával, a hatékonység növelésével a maga számára megszabott program szerint törekszik csökkenteni az egységnyi GDP előállításához szükséges energiafelhasználást. A jelen kialakult helyzetért ugyanakkor – a többi fejlődő országgal együtt – elsősorban a fejlett ipari országokat okolja, s a helyzet kezeléséhez támogatást, technológiai segítséget vár tőlük.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.