Energetikai korszerűsítés indul több óbudai közintézményben 350 millió forintból

Megkezdődik két általános iskola, egy bölcsőde és egy óvoda energetikai korszerűsítése Óbudán, a projekt nyitórendezvényét csütörtökön tartották a részt vevő intézmények egyikében, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában.

A mintegy 350 millió forint tervezett összköltségvetésű projektet az Európai Unió mintegy 298 millió forinttal, 85 százalékos arányban támogatja.

A projektnyitón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentős sikernek nevezte, hogy a III. kerület részt vett és nyert az energetikai korszerűsítést segítő KEOP-os pályázaton. Utalt arra, hogy ennek a projektnek a megvalósítása is élénkíti az építőipar tevékenységét, egyben fontos szempontnak nevezte, hogy ne csak a háztartásokban, hanem a közintézményekben is nagyságrendekkel csökkenjenek a rezsiköltségek. A miniszter aláhúzta: nincs sikeres gazdaság energia, még inkább olcsó energia nélkül.

Bús Balázs, Budapest III. kerületének (Óbuda-Békásmegyer) polgármestere hangsúlyozta, hogy az önkormányzat nemcsak a lakóépületek energetikai korszerűsítésének támogatására törekszik, hanem fontosnak tartja az önkormányzati intézmények energiahatékonyságának javítását is.

Elmondása szerint Óbudán és Békásmegyeren a közintézmények jelentős része megérett a megújításra. Ebbe az intézménykorszerűsítési programba illeszkedik a mostani energetikai korszerűsítést szolgáló projekt. A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) forrásából ezúttal a Szél utcai bölcsőde, a vele egy helyrajzi számon működő Szivárvány Óvoda, továbbá a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a Dr. Béres József Általános Iskola Királyok útja 178/e tagiskolája (a “kiserdei általános iskola”) újulhat meg.

A projekt keretében a három helyszínen sor kerül az épületek külső oldali hőszigetelésére, a külső nyílászárók cseréjére és a fűtési rendszer korszerűsítésére. A beruházásnak köszönhetően a következő telet már korszerűbb és komfortosabb körülmények között várhatják a gyerekek – tette hozzá Bús Balázs.

A polgármester szerint az energetikai megújítást szolgáló önkormányzati projektek konkrét haszna nemcsak az energiahatékonyság javítása, hanem a szemléletmód változásának előmozdítása is.

Ajánlott tartalom

Egy új fejlesztéssel sokat spórolhatunk a napelem telepítésen

A napelemes rögzítőelemekre szakosodott RAULI olyan új, lapos tetőrendszert mutatott be, amely lehetővé teszi a panelek függőleges rögzítését a tetőkön.