Energetikai vállalatokat vásárolna a Hitachi

Az Asahi Shinbun napilap és a Kyodo hírügynökség információi szerint a japán Hitachi gépipari konszern közel áll a brit Horizon Nuclear Power atomenergetikai vállalat, a német RWE power és az E.ON energiaipari konszern nagy-britanniai közös vállalatának megvásárlásához. A hírforrások állítólag belső vállalati körökből szerezték az információkat.

A német Handelsblatt online kiadása a héten csütörtökön jelentette a brit vállalat közelgő eladását. A lap idézte az RWE szóvivőjét, aki szerint a tárgyalások előrehaladott állapotban vannak. A Handelsblatt ugyanakkor belső értesülésre hivatkozva jelezte azt is, hogy a japán Hitachi konszernt tartják esélyes vevőnek. A két német energiaipari konszern az idén márciusban jelentette be a nagy-britanniai atomenergetikai vállalatok eladását, mivel Németországban az energiaipari fordulat miatt fel kell hagyniuk az atomenergia-termeléssel. Az RWE és az E.ON eredetileg nagy atomenergetikai fejlesztési terveket szőtt Nagy-Britanniában. Két évvel azelőtt, hogy a fukusimai atomkatasztrófával új időszámítás kezdődött az atomenergia-iparban, több atomerőmű építésének tervét jelentették be 2009-ben, hogy az áramtermelési kapacitásukat 6000 megawattra növelhessék. Erre 2025-ig összesen 11 milliárd angol fontot költöttek volna. A japán lap és hírügynökség szombati értesülése szerint a Hitachi igazgatótanácsa kedden ül össze, hogy tárgyaljanak a szerződés elfogadásáról, amit valószínűleg még aznap hivatalosan be is jelentenek. A döntés olyan szempontból nem lenne meglepő, hogy a konszern értékesítési árbevételének tíz százalékát adja az atomenergia-ipari berendezésgyártás és létesítménykivitelezés. A Hitachi kedden teszi közzé a harmadik negyedévre vonatkozó üzleti eredményeit is.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.