Energia teli pelenkákból

“Windel Willi”, azaz Pelenka Vili felirat áll a németországi Meckenbeuren település ipari létesítményén. A pelenkákon kívül eldobható kesztyűket, kórházi molton-alátéteket, inkontinencianadrágokat és más, a betegellátásban alkalmazott eldobható termékeket is átvesznek itt a megsemmisítéshez.

A gazdaságos működéshez legalább tízmillió pelenkára van szükség évente az égetőmű feltalálója, Marco Nauerz építészmérnök szerint, a teljes éves kapacitás pedig huszonhatmillió pelenka.A Die Welt című német lap online kiadása szerint faforgácsot tesznek a nedves pelenkákhoz, hogy a tűz ne aludjon el. Nauerz szerint a kellő hőfok garantálja, hogy az égés közben ne keletkezzen semmilyen mérgező gáz. A felszálló hőt vezetékekbe pumpálják.

Az itt előállított energia egyik felhasználója egy két kilométerre lévő, sérülteket foglalkoztató intézmény, amely az üvegházát fűti vele. Egy 7,5 tonna kapacitású mosoda is a felhasználók közé tartozik, továbbá egy üzemi konyha, amely a forró gőzzel készít el mintegy 2800 adag ételt. Az égetőt működtető Liebenau alapítvány pedig az itt termelt forró vizet használja fel intézményeiben. “Száz százalékos energiakihasználtsággal működünk” – mondja büszkén Marco Nauerz.

Immár csaknem 120 intézmény és közösség fizet azért, hogy leadhassa használt pelenkáit. A kisgyermekes és rászorulókat gondozó családok anyagilag jobban járnak, mivel kevesebb hulladékdíjat kell fizetniük – nekik nem kell fizetniük a pelenkazsákokért, csupán azt kell vállalniuk, hogy a teli zsákokat leadják a hulladékgyűjtő állomáson. A 27 ezer lelket számláló Wangen város 2008 februárjában csatlakozott, a 14 ezres Bad Wuzach egy éve.

Az osztrák székhelyű Mawera cég elsősorban fatüzelésű erőműveket épít. Markus Kornfeld üzemvezető szerint azonban már olyan tüzelőanyagokkal is kísérleteznek, mint az olívabogyó magja, a szennyvíziszap vagy a kakaóbab héja.
Ezúttal azt a feladatot kapták a fejlesztők, hogy
pelenkaégetőt tervezzenek. A prototípust Nauerz és csapata addig javítgatta, amíg igényeiknek meg nem felelt, és 2009 áprilisától kezdve most már kifogástalanul működhet. A találmányt és a Windel Willi nevet Nauerz levédette. Németország a mérnök becslése szerint mintegy húsz “Pelenka Vilit” bírna el anélkül, hogy elfogyna a tüzelőanyag.

Ajánlott tartalom

Így ne legyen rémálom az építkezés: álomház okosan

Az elmúlt évtizedek technikai forradalma életünk szinte minden területén újítások olyan sorát hozta, amelyek könnyebbé és gazdaságosabbá teszik mindennapjainkat.