Energiacsúcs – Eörsi: a V4-eknek támogatniuk kell a keleti partnerség országait

A visegrádi négyeknek különleges felelősségük, hogy segítsék a keleti partnerség országainak európai integrációját – mondta el Eörsi Mátyás, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának szabad demokrata elnöke szerdán az MTI-nek.

A visegrádi országok (V4)- Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország –  Európa-ügyi parlamenti bizottságainak képviselői szerdán Budapesten találkoztak az EU keleti partnerség programjában részes államok – Örményország, Grúzia, Azerbajdzsán, Ukrajna, Moldova, Fehéroroszország – ugyanezen bizottságainak küldöttségeivel, mielőtt megkezdődött volna az energiabiztonságról rendezett csúcstalálkozó.
Eörsi Mátyás a megbeszélés után elmondta, hogy a V4-ek együtt lobbiznak Brüsszelben a keleti partnerség programban részt vevő országok mellett, képviselik az érdekeiket.
“Annak idején nekünk is voltak barátaink, akik segítettek a európai integrációs folyamatban – emlékeztetett az SZDSZ-es politikus.
Az EU keleti partnerségi programját tavaly májusban indította el a közösség.
Március 2-án Budapesten tartják a keleti partnerségbe tartozó országok és a visegrádi államok külügyminiszteri találkozóját.

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.