Energiacsúcs – Eörsi: a V4-eknek támogatniuk kell a keleti partnerség országait

A visegrádi négyeknek különleges felelősségük, hogy segítsék a keleti partnerség országainak európai integrációját – mondta el Eörsi Mátyás, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának szabad demokrata elnöke szerdán az MTI-nek.

A visegrádi országok (V4)- Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország –  Európa-ügyi parlamenti bizottságainak képviselői szerdán Budapesten találkoztak az EU keleti partnerség programjában részes államok – Örményország, Grúzia, Azerbajdzsán, Ukrajna, Moldova, Fehéroroszország – ugyanezen bizottságainak küldöttségeivel, mielőtt megkezdődött volna az energiabiztonságról rendezett csúcstalálkozó.
Eörsi Mátyás a megbeszélés után elmondta, hogy a V4-ek együtt lobbiznak Brüsszelben a keleti partnerség programban részt vevő országok mellett, képviselik az érdekeiket.
“Annak idején nekünk is voltak barátaink, akik segítettek a európai integrációs folyamatban – emlékeztetett az SZDSZ-es politikus.
Az EU keleti partnerségi programját tavaly májusban indította el a közösség.
Március 2-án Budapesten tartják a keleti partnerségbe tartozó országok és a visegrádi államok külügyminiszteri találkozóját.

Ajánlott tartalom

Romániai tengeri szélfarmok és úszó napelemparkok építésében vállal szerepet az Egyesült Arab Emírségek állami energiavállalata

Romániai tengeri szélfarmok, illetve úszó napelemparkok építéséről állapodott meg hétfőn a romániai vízierőműveket működtető, piacvezető Hidroelectrica és az Egyesült Arab Emírségek állami tulajdonú megújulóenergia-vállalata, a Masdar - tudatta a román állami vállalat.