Energiacsúcs – Kosor: Horvátország Délkelet-Európa egyik legjelentősebb szereplőjévé válhat

Horvátország uniós csatlakozási tárgyalásai hamarosan befejeződnek, és az új energiastratégiai megállapodásokkal az ország Délkelet-Európa egyik legjelentősebb szereplőjévé válhat – mondta Jadranka Kosor horvát miniszterelnök szerdán Budapesten, az energiabiztonságról rendezett csúcstalálkozón újságíróknak.

A Krk szigetén négy éven belül elkészülő, cseppfolyós gáz fogadására és átalakítására alkalmas LNG terminál jelentősen hozzájárul az ország gazdaságának megerősítéséhez – közölte a horvát miniszterelnök.
A gazdasági válság csupán lassította, de nem állította le a beruházásokat az energiaszektorba – mutatott rá. Kitért arra is, hogy 2010 áprilisáig elkészül a horvátországi Ernestinovo és Pécs közötti távvezeték-összeköttetés.

Bajnai Gordon miniszterelnök a visegrádi országok (V4) – Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország – kormányfői kibővített tanácskozásán észak-dél-keleti gázellátási háromszög létrehozását kezdeményezte a térség biztonságos energiaellátásáért. A háromszög keleti csúcsa az Európai Unió déli energiafolyosójának létrehozása lenne, amelynek zászlóshajója a Nabucco gázvezeték. Az északi csúcsot a Lengyelországba tervezett, cseppfolyós gáz fogadására és átalakítására alkalmas LNG terminál, a déli csúcsot pedig a horvátországi Krk szigetén megépítendő másik LNG terminál alkotná – mondta a magyar kormányfő.

A konferencián a lehetséges alternatív energiaforrásokról, útvonalakról folytatnak megbeszéléseket a visegrádi négyek, továbbá Bulgária, Horvátország, Románia és Szerbia kormányfői. Képviselteti magát Ausztria, Németország, Szlovénia, Bosznia és Hercegovina, Spanyolország, az Egyesült Államok, az Európai Bizottság, valamint a Nemzetközi Energiaügynökség is.

Ajánlott tartalom

A horvát parlament további intézkedéseket hozott a megélhetési költségek enyhítésére

A horvát parlament pénteken további intézkedéseket hozott a megélhetési költségek emelkedése okozta válság enyhítésére, meghosszabbította a gáz és egyes energiatermékek áfájának csökkentését és eltörölte a nyugdíjasok egészségbiztosítási többletjárulékát - közölte a horvát közszolgálati televízió.