Energiaerdő telepítésébe kezdett a SEFAG Zrt.

A gazdaságtalan művelésű mezőgazdasági termőhelyek jobb kihasználására energiaerdő telepítésébe kezdett a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. a Somogy megyei Nagykorpádon és Szabáson, összesen 136 hektáron – közölte a társaság az MTI-vel.

A társaság olyan alternatívát keres a mezőgazdasági területek hasznosítására, amit jelentősebb beruházási igény nélkül, a már meglévő gépparkkal el tudnak látni, egyúttal új terméket, energiafát termesztenek.
A program során hat gyorsan növő fafajt, illetve fajtát hasonlítanak össze, amelyek néhány év elteltével kitermelhetők és pelletként hőerőművekben felhasználhatók.
A technológia előnye az is, hogy amikor élelmiszerek, illetve a takarmányok termelése ismét versenyképessé válik a területen, az ültetvények könnyen megszüntethetőek, így a terület újra a mezőgazdasági termelésbe vonható.

Fontos szempont, hogy a program révén újra munkalehetőséghez juthatnak a telepítésre alkalmas területeken korábban mezőgazdasági munkát végző, ám időközben munkájukat elvesztő környékbeliek – mutat rá a SEFAG.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.