Energiahatékonyság és egészség az otthonunkban!

Az épületek friss levegővel való ellátása két aspektusból is fontos: energiahatékonyság, egészség.

Életünk alapja a levegő. Környezetünk védelme érdekében mindkét témával sokat foglalkoznak a szabályozásban résztvevők, valamint a világ vezető szervezetei. Érdemes szemlézni ezekből, hogy tisztában legyünk a mesterséges szellőztetés fontosságával.

Energiahatékonyság

Az energiahatékonyság szempontrendszere már most megjelent a hazai szabályozásban:

Az Európai Uniós jogharmonizáció jegyében fokozatosan növekedik az épületekkel szemben támasztott energetikai követelményszint. A használatbavételi eljárás során a következő energetikai követelményeknek kell megfelelni:

  • 2018. január 1-től minden épülettípusra: költség-optimalizált követelményszint
  • 2019. január 1.-től a hatósági tulajdonú, illetve hatóság által használt épületek esetén: közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó követelményszint
  • 2021. január 1-től minden épületnek, így minden lakóépületnek is: közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó követelményszint

Ennek hatásairól bővebben is olvashat a c3technik.hu-n.

Energiafelhasználási irányelv az Európai Unióban

Azonban ezzel nem elégedhetünk meg, hiszen a környezetünk védelme még többet kíván. Júniusban elfogadták az EU energiahatékonysági irányelvét, mely többek között 30%-os EU szintű energiahatékonysági célt, valamint 1,5 %-os energia-megtakarítási célt tűzött ki. Európában még mindig az épületeink a legnagyobb fogyasztók. A végső energiafelhasználás 40%-a az épületek számlájára írható. Ezért párhuzamosan módosították az épületek energiahatékonyságáról szóló irányelvet is, mely 2010 óta van érvényben. Ezeket a módosításokat 2020. március 10-ig a magyar rendeletekbe is át kell vezetni. Ezért szükséges ismernünk a ránk váró változásokat, fel kell rá készüljünk.

Az irányelv fontos célkitűzései:

Helyiségenkénti hőmérsékletszabályozás kötelezővé tétele új és meglévő épületek esetében is.
A jelentősen felújított épületek belső klímájának egészségesebbé tétele is szerepel az irányelv szempontjai között. A részletek kidolgozása még folyamatban van!
Okos megoldásokkal kapcsolatos mutató, mely megmutatja, hogy az épület/épületegység mily mértékben képes illeszkedni használója igényeihez, és a beépített hálózathoz, illetve megmutatja az okos-rendszerek alkalmazásának köszönhető energia-megtakarítás mértékét.

Témába vág a Nemzeti Energiastratégia most rendeletbe foglalt energiahatékonysági előrejelzése is, mely a hazai célokat fogalmazza meg, és ennek lehetőségeit vizsgálja. A 2015-ös adatok alapján megállapítható, hogy a legnagyobb energiafelhasználó Magyarországon a lakossági fogyasztás, mely az össz fogyasztás 34%-át adja.  A rendelet két forgatókönyvet is vizsgál 2020-ig és 2030-ig. Az optimista becslés alapján szigorodnak jelentősen az energetikai szabályozások, átfogó programoknak köszönhetően az épületállomány megújul, energetikai korszerűsítés zajlik, valamint rövid és hosszú távon is elkezdődik az energiafelhasználás csökkenése. A pesszimista becslés szerint nem valósulnak meg a szemléletformálási és energiahatékonysági programok, lassúvá válik az épületmegújulási folyamat, és az energiafelhasználás rövid és hosszú távon is növekszik. A lakossági szektorban lehetne a legnagyobb energianyereséget elérni, ha az optimista becslést vennénk célba.

Egészségünk védelmében

Október 30. és november 1. között Genf adott otthont a WHO által megrendezett 1. globális légszennyezésről szóló konferenciának, mely a légszennyezést és annak egészségügyi vonzatait vizsgálta. A légszennyezés a láthatatlan gyilkos, ami mindenhol ott van, érint fiatalt és időset egyaránt.

Az adatok elkeserítőek:

10-ből 9 ember szennyezett levegőt lélegzik be világszerte.
Kb 7 millió ember hal meg évente a légszennyezés következtében bekövetkező stroke-ban, szívbetegségben, tüdőrákban, krónikus tüdőbetegségben, mint pl. a tüdőgyulladás.
A stroke okozta halálesetek 24%-át a légszennyezés okozza, ez 1,4 millió haláleset évente.
A szívbetegségek által bekövetkezett halálesetek 25%-áért felelős a szennyezett levegő, ez évente 2,4 millió embert jelent.
A tüdőbetegségek által bekövetkezett haláleseteknél is ijesztőek a számok: 43%, 1,8 millió ember.
A városokban élők több mint 80%-a él olyan környezetben, ahol a légszennyezés mértéke átlépi a WHO által megszabott határértéket.

És hogy jön a C3 Technik a képbe?

Ma még csak ajánlott a szellőztető rendszer kiépítése lakásainkban. Belső igény az egészséges légminőség, és az energiaveszteségek minimalizálása. Azonban az energiahatékonyabb Európa és az egészségesebb levegőminőség érdekében szükségszerűvé / kötelezővé válik a rendszer szélesebb körű alkalmazása. Hiszen a lakásszellőztető rendszerek beépítésével megszűrhetjük a kívülről beáramló szennyezett levegőt. Környezetbarát fűtési és lakásszellőztető rendszerek betervezésével nagymértékben csökkenthetjük a levegő terhelését, épületeink energiafelhasználását.

Készüljünk hát már most fel a jövőre. Ismerkedjünk a lehetőségekkel, mit tehetünk környezetünk és egészségünk védelmében. Ebben segítünk Önnek, hiszen a C3 Technik kft. a Lindab kft. rendszerintegrátor partnereként segíti lakossági ügyfeleit a megfelelő rendszert kiválasztani, és beépíteni. Ingyenes műszaki tanácsadással állunk a magánszemélyek rendelkezésére is, hogy ne vesszen el a részletekben.

Célunk, hogy minden épület és minden építtető is fellélegezhessen.

forrás: c3technik.hu

 

 

 

 

(támogatott tartalom)

Ajánlott tartalom

Magyarországi természethangokat tartalmazó album jelent meg

Az idén 30 éves WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió együttműködésének köszönhetően megjelent az első, hazai természethangokat tartalmazó album.