Energiahatékonyság felsőfokon, költségcsökkentés a lehető leghatékonyabban: veszteségfeltárás és energiamenedzsment

Azonnali segítség az energiafogyasztás és az ezzel járó kiadások jelentős csökkentéséért, valamint környezetünk védelméért a legmodernebb eszközökkel.

Egy vállalat energiaigényeit a hasznos, és a veszteségenergia-áramok együttesen határozzák meg. A termelő és kiszolgáló folyamatok fenntartása érdekében mindkét igényt ki kell elégíteni. Úgy is fogalmazhatunk, hogy az energiaveszteségek olyan fogyasztók, amelyek bár nem végeznek hasznos munkát, mégis folyamatosan üzemben kell tartani őket. Belátható, hogy a fajlagos energiaköltségeket úgy tudjuk minimalizálni, ha csökkentjük a haszontalan fogyasztások arányát.

A veszteségfeltárás pontosan ezt a célt szolgálja, és ezért az összehangolt energiagazdálkodást abszolút prioritást élvező komponenseként kell kezelnünk.

Miért is? Képzeljük el, hogy gépjárművünkben beragad a kézifék, amiről azonban nincs tudomásunk. Azt vesszük észre, hogy romlik a teljesítmény, nem gyorsul az autó, és még többet is fogyaszt. A kézenfekvő megoldás természetesen nem az, hogy erősebb motort szereltetünk be – ez mindenki számára megmosolyogtató lépés lenne – hanem hogy feltárjuk a megnövekedett energiaigény okát, jól szervezett műszaki és menedzsment lépések megtételével kiküszöböljük azt, és visszaállítjuk a gép optimális üzemét. Ellenkező esetben csak szükségtelen beruházási költségeket generálnánk, a jármű fogyasztása pedig továbbra sem csökkenne, hiszen a megnövekedett energiaigényt ugyanúgy ki kellene elégítenünk.

Helyes sorrend, helyes logika

Minden gazdálkodó szervezet elsődleges érdeke, hogy tisztában legyen az értékteremtő tevékenységéhez szükséges és elégséges erőforrások mennyiségével, minőségével. A kor műszaki színvonalán értelmezett legjobb energiatechnológiák/eljárások és az adott vállalatnál kialakult gyakorlat között tátongó szakadékot – jó esetben csak keskeny rést – ún. Energy Efficiency Gap-nek, azaz „energiahatékonysági-rés”-nek nevezzük. A gap áthidalására minden esetben meg lehet találni azokat a műszaki-, gazdasági- és környezeti optimumokat, amelyek elérése összhangban van a szervezet érdekeivel.

A workshop azokat a technikákat mutatja be – számos esettanulmány felvonultatásának segítségével – amelyek az energiamenedzsment célszerűen megválasztott logikája szerint, elvezetnek a veszteségek felismerésétől és kiküszöbölésétől egészen az energiaköltségek minimalizálásáig.

Fejlett energiagazdálkodás az MSZ EN ISO 50001:2012 energiairányítási rendszer szerint

A vállalati energiagazdálkodás célja, hogy megszervezze, átláthatóvá és előremutatóvá tegye a létesítmények energiaellátásával összefüggésben jelentkező teendőket, ezáltal pedig csökkentse az üzemeltetés költségeit, és mérsékelje a káros környezeti hatásokat. Az energiagazdálkodás irányításának megszervezése azonban számtalan akadályba ütközhet. Ezek közül mindjárt az első helyen kell említeni, hogy az energia láthatatlan, így a vételezett mennyiségekre, azok hasznosulására és a veszteségekre csak közvetve tudunk következtetni. Ez az oka annak is, hogy a vállalatok gyakran erő felett igyekeznek hatást gyakorolni energiaigények alakulására, de nem ritkán csak részeredményeket tudnak felmutatni. Ez teljességgel érthető, hiszen az alkalmazni szükséges intézkedések köre rendkívül kiterjedt, a műszaki-, gazdasági-, környezetvédelmi- és menedzsment technikák szinte teljes tárházát felöleli, és ezen erőforrások összességével „házon belül” a legritkább esetben rendelkeznek.

A nemzetközi és hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy a méréstechnikai, folyamatszervezési, szabályozási és dokumentációs hiányosságok akár 10-20%-os veszteséget is generálhatnak, szembeállítva a jó szervezett energiagazdálkodásra jellemző fajlagos értékekkel. Az MSZ EN ISO 50001:2012 szerinti energiairányítási rendszer bevezetésével ezeket a többletköltségeket, és az ezekkel járó környezeti lehet hatékonyan csökkenteni.

2 gyakorlatorientált workshop a fent leírtak elérésének érdekében:

Veszteségfeltárás/energiamenedzsment WORKSHOP – november 13-14.

• A primerenergia-igény és a termelési költségek csökkentése veszteségfeltárással, és összehangolt energiamenedzsmenttel.

• A workshop azokat a technikákat mutatja be – számos esettanulmány felvonultatásának segítségével – amelyek az energiamenedzsment célszerűen megválasztott logikája szerint elvezetnek a veszteségek felismerésétől és kiküszöbölésétől egészen az energiaköltségek minimalizálásáig, így segítve a vállalatot jelentős költségmegtakarításhoz.

Web: http://www.ahkungarn.hu/hu/kepzes/energiagazdalkodas/vesztesegfeltaras/

ISO 50001 workshop – november 21-22.

Fejlett energiagazdálkodás az MSZ EN ISO 50001:2012 energiairányítási rendszer szerint

• A workshop alkalmával azok az irányelvek, szempontok, és gyakorlati eljárások kerülnek bemutatásra, amelyek minimális ráfordítással, elvezethetnek egy korszerű, folyamatosan fejlődő energiagazdálkodási gyakorlat meghonosításához, és ily módon erősítik a vállalat piaci pozícióját, javítják versenyképességét, és minimalizálják az energiaellátás biztonsági kockázatait.

•  Résztvevőink a tananyagon felül az MSZ EN ISO 50001:2012 szabványból is kapnak egy-egy példányt

Web: http://www.ahkungarn.hu/hu/kepzes/energiagazdalkodas/iso-50001/

…és annak, akit mindez bővebben is érdekel:

EUREM European EnergyManager/Energiagazdász képzés:

•  minden, amit az energiahatékonyságról, és a hatékony energiagazdálkodásról tudni érdemes 160 + 80 órában

•  intenzív, gyakorlatorientált, komplex program a legjobb hazai szakemberek előadásában

•  egy nemzetközi képzés, mely világszerte 21 országban, több mint 3000 végzett résztvevőt tudhat maga mögött

•  a program segítségével eddig elért megtakarítások:

Összes megtakarítás:                           867.417.000 Ft/év

Átlagos megtakarítás résztvevőnként:     8.642.375 Ft/év

Átlagos megtakarítás havonta:                         720.000 Ft

Web: www.duihk.hu/hu/eurem

Bővebb információ: Kottmayer Krisztina

kottmayer@ahkungarn.hu

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.