Energiahatékonyság: háztartási kiserőművek, intelligens mérés

Magyarországon a napsütéses órák száma alapján legalább 200 megawatt áramtermelő kapacitást lehetne kiépíteni kisebb projektekből – mondták el az MTI által megkérdezett szakértők.

A napelemekkel kiépíthető 200 megawatt kapacitás mérsékli az elsődleges energia import-szükségletét és ráadásul növeli az ingatlan értékét is – mondta Herbert Ferenc, a Kandó Kálmán Főiskola megújuló energia kutatási központjának vezetője az MTI-nek. (Magyarországon a kiépített áramtermelő kapacitás több mint nyolcezer megawatt.)

Kifejtette: a napelemes áramtermelés beruházási költsége egy átlagos háztartás ellátására ötezer euró körül van, mintegy 1,25 millió forintot tesz ki. Az áram jelenlegi árát számolva ennek megtérülése most még nem látható, de néhány év múlva már “visszajön” a pénz. Amerikai számítások szerint ott már az évtized közepétől megtérülő beruházás lesz napelem telepítése áramtermelésre.

Herbert Ferenc megemlítette: a napelemes áramtermelést indokolttá teszik a légkondicionálók, a villamos energia nyári igényének növekedése. A hosszú, 25 év feletti élettartam, a nulla káros anyag kibocsátás mellett előny az is, hogy a tetőre szerelve a napelem árnyékoló hatása több Celsius fokkal mérsékli az épület belső hőmérsékletét.

Dán András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára és Vajta László dékán-helyettes elmondta: az E.ON Titász területén kísérleti projektbe kezdenek, harminc fogyasztónál olyan mérési rendszert helyeznek üzembe, amely megmutatja majd a fogyasztónak, hogy az egyes napszakokban mennyibe kerül számára a
villamos áram.

Az ár ismeretének a birtokában a fogyasztó akkor kapcsolhatja be háztartási eszközeit, amikor legolcsóbb az áram – magyarázta Vajta László.

Ajánlott tartalom

Hogyan érdemes optimalizálni az agrárvállalatok energiafelhasználását?

Nemcsak a takarmányra igaz, hogy az a legolcsóbb, amit mi magunk termelünk meg, ugyanez érvényes a villamos energia előállítására is.