Energiahatékonysági beruházásokkal tégláról téglára újulhat meg Magyarország

Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkára Csanádpalotára és Makóra látogatott 2011. május 27-én. A Csongrád megyei települések pályázati forrásból végeznek el energiahatékonysági beruházásokat.

Bencsik János Csanádpalotán azt hangsúlyozta: a település a kisvárosok kategóriájában – a maga 3200 fős lakosságszámával – jó példája annak, hogy tervszerű energiagazdálkodással jelentős mértékben mérsékelhető a közintézmények rezsiköltsége. A pozitív példák kiemelt figyelmet érdemelnek, s – mint mondta – ezért is kereste fel annak a településnek az önkormányzati képviselőit, amely az elmúlt néhány hónapban öt nyertes pályázatot tudhat magáénak az Új Széchenyi Terv keretében. A művelődési ház és az orvosi rendelő fűtéskorszerűsítése mellett teljesen megújulhat a polgármesteri hivatal és az idősek gondozóháza is. A helyi vezetés a kerékpáros közlekedés fejlesztésére is sikerrel pályázott. Az államtitkár szerint a kisváros jól példázza, hogy a helyi és a központi kormányzat együttműködése valóban tégláról-téglára újíthatja meg Magyarországot. Bencsik János a makói termelőkútnál tett látogatásakor kiemelte: a 444 millió forintból megvalósuló, helyi geotermikus kaszkádrendszer kiépítése lehetőséget biztosít arra, hogy a termálenergia felhasználása a javuló hatékonyság, és a fenntarthatósági szempontok fokozott érvényesülése mellett szolgálhassa a helyi közösség érdekeit.

 

 

Az egymással versengő vízhasználatok környezetkímélő kielégítése csak szigorú fenntarthatósági kritériumok bevezetésével és betartatásával biztosítható – húzta alá. A szabályozási környezet átalakítása érdekében nemrégiben egyeztetési folyamat indult a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium között. Az államtitkár megállapította, hogy a makói fejlesztés jelentős disszeminációs értékkel is bír, ezért azt kiemelt figyelemmel kíséri a kormány. A fejlesztési tárca további innovációs programok indításához is segítséget nyújt, a NER 300 program keretében térségi konzorcium részvételét támogatja a Makó környéki geotermikus energia hatékony hasznosítását elősegítő, közvetlen európai uniós benyújtású pályázaton.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.