Energiahatékonysági fejlesztés az ÁTK-nál

Szeptember elején megkezdődött az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (ÁTK) épületeinek energetikai felújítása, amit 236 millió forinttal támogat az Európai Unió – közölte az ÁTK hétfőn az MTI-vel.

A projekt keretében az épületek utólagos hőszigetelése, nyílászáró cseréje, radiátor- és radiátorszabályozó valamint kazáncseréje valósul meg. A projekt célja az ÁTK Herceghalmon található főépületének és a melléképületeknek, valamint a gödöllői telephelyen a központi, illetve a méhészeti épületek nyílászáróinak cseréje, külső hőszigetelése, valamint fűtési rendszereik korszerűsítése. A beruházással jelentősen csökken az elavult épületek hővesztesége, így a fűtéshez szükséges földgáz mennyisége évente mintegy 3.330 gigajoule-al mérséklődik. Ez évi 189 tonna széndioxid-kibocsátás csökkenést jelent. Az energiatakarékossági projektnek köszönhetően várhatóan évi 15 millió forinttal csökken majd az ÁTK fűtésszámlája.
Az ÁTK közleménye szerint az energiahatékonyságot növelő és az energiatakarékossági beruházások kifizetődőek, mivel a statisztikai adatok szerint a magyar energiaigény egységnyi bruttó hazai termék (GDP) előállítására vetítve több mint háromszorosa a fejlett uniós államokban mért értéknek.

Ajánlott tartalom

Foghatjuk a fejünket a földgáz miatt

Európában is nagy a bizonytalanság, hát még nálunk.