Energiahivatal: a felhasználóváltást 15 napon belül be kell jelenteni

A villamos energiát, földgázt, távhőt vagy vezetékes vizet fogyasztó személyében bekövetkezett változást 15 napon belül be kell jelenteni a szolgáltatónál – hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn abból az alkalomból, hogy a felvételi ponthatárok kihirdetése évek óta az albérletpiac főszezonjának kezdete, amikor számos kiadó ingatlan talál új bérlőre.

A bérleti szerződések mellett azonban figyelni kell a közművekkel kapcsolatos teendőkre is – hangsúlyozta a hivatal. A MEKH szerint a legjobb, ha a felhasználóváltozást a régi és a beköltöző új fogyasztó együtt jelenti be a szolgáltató ügyfélszolgálati irodájában. A változás bejelentése a kormányablakok ügyfélszolgálatain és a https://e-bejelento.gov.hu/ weboldalon indított elektronikus ügyintézés segítségével is elintézhető. A közüzemi szolgáltatásokkal összefüggő elektronikus ügyintézésre a https://magyarorszag.hu oldalon is van lehetőség, az ott publikált űrlapok segítségével. Közölték, a szolgáltatóknál általában kérhető, hogy a bérlő úgynevezett “eltérő fizető”-státuszt kapjon, így a tulajdonos továbbra is szerződő fél marad. Választható az a megoldás is, amikor a bérlő saját nevén köt szerződést, a tulajdonos írásbeli hozzájárulásával. Ebben az esetben javasolt a tulajdonos részére állandó meghatalmazást adni a szerződés kezelésére.

A bejelentéshez általában szükség lehet egyebek mellett az előző és az új fogyasztó által kitöltött és aláírt bejelentő formanyomtatványra, a régi és az új fogyasztó személyes adataira, illetve az új fogyasztó felhasználási jogcímének igazolására (például bérleti szerződés) is. A MEKH javasolja, hogy a bérlemény átadásakor készüljön jegyzőkönyv, amely alapján a szerződő felek, a felhasználási hely és a fogyasztásmérők adatai egyértelműen beazonosíthatók, a legjobb, ha az átvett mérőórákról egy fotót is készítenek – olvasható a hivatal közleményében.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.