Energiahivatal: a megfizethető és minőségi víziközmű-szolgáltatás fenntartása fontos cél

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) egyik legfontosabb feladata, hogy a rendelkezésére álló szabályozói eszközökkel biztosítsa a víziközmű-szolgáltatás stabil működését – hangsúlyozta a hivatal elnöke egy konferencián szerdán a MEKH közleménye szerint.

Az Országos Víziközmű Konferencián Juhász Edit kifejtette: a szektor és a szabályozó hatóság is a stabil, innovatív és fenntartható víziközmű szektor megteremtésében érdekelt. A MEKH a következő időszakban is arra törekszik, hogy a jogszabályi keretek között olyan szabályozási környezetet biztosítson a víziközmű ágazatnak, amely ösztönzi az innovatív, a szolgáltatás minőségét javító és az ellátásbiztonságot növelő fejlesztéseket – tette hozzá. A MEKH elnöke kiemelte, hogy a hatékony és fenntartható víziközmű-szolgáltatás működtetésének nélkülözhetetlen eleme a tudatos fogyasztó is. Az energiahivatal a többi között a tudatos fogyasztói magatartás népszerűsítése érdekében indította el az Erőművek Éjszakája elnevezésű programját, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a víziközmű-szolgáltatók munkájával is.

Juhász Edit közölte, hogy a MEKH idén októberben újra megrendezi az eseményt, ahová ismét várják az ágazat képviselőit, akik a nyílt napon a nagyközönségnek is bemutathatják a vízszolgáltatók működését. A közlemény szerint a víziközmű-szolgáltatást Magyarországon jelenleg 38 engedélyes szolgáltató végzi. Évente jóval több mint 600 millió köbméter nyersvizet és több mint 500 millió köbméter szennyvizet kezelnek a munkafolyamatok során. Országszerte a lakások 82,8 százaléka rendelkezik közműves szennyvízelvezetés-szolgáltatással, míg az ivóvíz esetében ez már 94,9 százalék.

Ajánlott tartalom

Kijöttek a legfrissebb adatok az éghajlatváltozásról: Szeged belvárosa már olyan forró, mint Rómáé

A szegedi mérések alapján az elmúlt egy év (2023. július – 2024. június) középhőmérséklete a külterületen 14,4 °C volt, ami jelentősen meghaladja az 1981-2010-es időszak átlagát (11,5 °C).