Energiahivatal: bővülnek a környezetbarát villamosenergia-termelő kapacitások

Kihirdette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a hatodik METÁR-tender eredményét, amelyen megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termeléshez kapható támogatás; a felhívásra 24 ajánlat érkezett, közülük 12 pályázat nyert támogatást.

A MEKH pénteki közleményében Horváth Péter János, a hivatal elnöke a pályázat eredményeit ismertetve közölte: a nyertesek vállalásuk szerint összesen 271 megawatt (MW) naperőművet és legalább 27 MW akkumulátoros villamosenergia-tárolót építenek. Ez az eddigi legnagyobb összteljesítmény a METÁR-tenderek történetében, ami újabb lépés a hazai dekarbonizációs és klímavédelmi célkitűzésekhez – tette hozzá az elnök. A közleményben felidézték, hogy a MEKH idén márciusban írta ki a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó hatodik METÁR-tendert. A támogatás célja, hogy a Nemzeti Energiastratégiával és Magyarország Nemzeti Energia- és Klímatervével összhangban költséghatékonyan ösztönözze a környezetbarát, megújuló energiaforrásokat felhasználó villamosenergia-termelést és az új beruházások indítását. Horváth Péter János felhívta a figyelmet: az energiaellátás biztonsága érdekében a hatodik METÁR-tenderen a pályázóknak az erőmű építése mellett azt is vállalniuk kellett, hogy automatikusan szabályozható tartalékot biztosítanak, és az erőmű névleges teljesítőképességének legalább 10 százalékát kitevő teljesítőképességű akkumulátoros villamosenergia-tárolót létesítenek.

A tárolónak a támogatási időszak alatt a minimális teljesítőképesség és minimális tárolási kapacitás legalább 75 százalékával rendelkezésre kell állnia. A felhívásra érkező 24 pályázat közül 12 volt érvényes, ezek mindegyike nyert. Valamennyi nyertes pályázat naperőmű megvalósítására vonatkozott. A kis támogatási kategóriában (5 MW-19,99 MW) hat, összesen 85 MW, míg a nagy támogatási kategóriában (20 MW-49,99 MW) szintén hat nyertes pályázat, összesen 186 MW született. A kis támogatási kategóriában kilowattóránként 25,73 forint, míg a nagy támogatási kategóriában 24,92 forint, a két kategóriában együttesen 25,16 forint volt a nyertes ajánlati árak átlaga – ismertette Horváth Péter János.
A pályázaton megítélt zöldprémium-támogatásnak és a megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően összesen évente 435 gigawattóra (GWh) villamos energia előállítása valósulhat meg megújuló, környezetbarát forrásokból. A MEKH becslése szerint a nyertes pályázatok mintegy 97 milliárd forint új beruházást indukálnak, és az erőművek által megtermelt áram mintegy 200 ezer háztartás igényét tudja fedezni – áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

Hamarosan lezárul az E.ON Áramszolgáltató Zrt. beolvadása az MVM Next Energiakereskedelem Zrt.-be

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. július 1-jétől egységes márka alatt szavatolja az energiaellátást az egyetemes szolgáltatásban, miután lezárul az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvadása a társaságba - tájékoztatta az állami tulajdonú energetikai cég szerdán az MTI-t.