Energiahivatal: kimagasló eredményeket ért el Magyarország a megújuló energiaforrások felhasználásában

Mérséklődött Magyarország energiaimport-függősége és nagy mértékben nőtt a megújuló energiahordozók termelése tavaly – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a 2021-es előzetes adatok alapján készített energiastatisztikai riportja alapján.

A megújuló energiaforrásokból termelt bruttó villamos energia mennyisége 25,9 százalékkal, a megújuló energiaforrásokból termelt hő 6,1 százalékkal nőtt 2020-hoz képest. A napenergiából származó primerenergia termelés 52,9 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. Tavaly a primer belföldi felhasználás forrásának jelentős részét a kőolaj- és kőolajszármazékok, valamint a földgáz behozatala biztosította, de a kőolajimport 1,5 százalékkal, a földgáz nettó energiaimport 5,7 százalékkal csökkent. A földgáz csökkenő importfüggőségét egyrészt a 2019-2020 időszakban ellátásbiztonsági okokból felhalmozott készleteknek az ebben az időszakban történő felhasználása, másrészt az importcsökkenés okozta. A földgáztárolók töltöttségi szintje tavaly év végén 49,5 százalék volt. Tavaly folytatódott az elmúlt négy évben megfigyelhető primerenergia-termelés csökkenése, míg a primer belföldi felhasználás 4,9 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

Az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése a megelőző évhez képest 7,8 százalékkal, a nukleáris forrásból származó 0,5 százalékkal csökkent. A primer belföldi felhasználás 12,5 százalékát elsődleges megújuló energiaforrások és hulladékok felhasználása biztosította. A bruttó termelt villamos energia közel kétharmada, összesen 63,5 százaléka karbonsemleges forrásból származott, ezen belül 44,3 százalék nukleáris, 19,3 százalék megújuló energiahordozókból.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.