Energiahivatal: nőtt a megújuló energia felhasználása a távhőellátásban

A biomassza felhasználása több mint 40 százalékkal nőtt a távhőszolgáltatásban 2015-ben az előző évhez viszonyítva – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MaTáSzSz) közös kiadványából.

A MEKH szerdai, az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a távhővel ellátott települések száma megközelítette a százat 2015-ben, az érintett háztartásoké elérte a 650 ezret, a nem lakossági felhasználóké pedig csaknem 20 ezer. A hazai lakásállomány 17,4 százalékában használtak távfűtést a lakók tavaly. Az összegzés szerint a megújuló energiahordozót felhasználó távhőtermelő létesítmények névleges hőteljesítménye elérte a 377,8 megawattot (MW). Ezen belül a legnagyobb részt a növényi biomassza alapú technológiák tették ki 68 százalékkal, amelyet a termálvíz alapú technológiák követtek csaknem 32 százalékkal. A távhőtermelői, valamint a távhőtermelői és -szolgáltatói működési engedélyesek csaknem 65 ezer terajoule (TJ) tüzelőhőt használtak fel, amelynek mintegy 70 százaléka földgáz, több mint 15 százaléka pedig növényi biomassza alapú tüzelőhő volt – közölte a MEKH. A kiadvány a hivatal és a MaTáSzSz honlapján is elérhető.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.