Energiahivatal: tovább nőtt a kötelező átvételi rendszer számára értékesítő kapacitás

A kötelező átvételi rendszerbe (KÁT) értékesítő beépített kapacitás 2019-ben 43 százalékkal 1077 megawattról(MW) 1536 megawattra nőtt, ami annak köszönhető, hogy tavaly nagyszámú, korábban KÁT támogatási jogosultságot szerzett naperőmű kezdte meg termelését – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden az MTI-vel.

50%-os állami támogatás napelemes rendszerekre. Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja az ajánlatot. (x)

A hivatal második alkalommal jelenteti meg beszámolóját a kötelező átvételi és prémium támogatási rendszerekről.  A közleményben kiemelték, hogy ezzel párhuzamosan a KÁT-ba értékesített villamosenergia-mennyisége is jelentősen, 33 százalékkal emelkedett, 2216 gigawattóráról(GWh) 2938 GWh-ra ugrott. A KÁT rendszerbe értékesítő termelőknek juttatott fajlagos – azaz támogatott mennyiségre vetített – támogatás az elmúlt két év csökkenő tendenciája után 2019-ben enyhén, 3 százalékkal nőtt kilowattóránként 16,6 forintra.

A növekedés elsősorban az átvételi árak emelkedésének – inflációkövető indexálásának – tudható be. A fajlagos támogatást alakító másik fő tényező, a villamos energia piaci ára az előző évek növekedését követően 2019-ben lényegében változatlan maradt – írják a közleményben. A prémium rendszerben a termelők maguk értékesítik a megtermelt villamos energiát, mely ösztönzőleg hat a piaci árjelzések figyelembevételére is. A piaci ár feletti prémiummal támogatott villamos energia mennyisége a biomassza alapú termelés visszaesése miatt 2019-ben csökkent 33,24 százalékkal, 653 GWh-ról 436 GWh-ra.

Az első zöld prémiumra jogosult naperőművek 2019-ben megkezdték a termelést – közölték.
A kötelező átvételi és prémium támogatási rendszer működtetésének a kötelezően átvett villamos energia értékesítését követően fennmaradó, termelők által nem fedezett költségeit az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult – főként ipari – villamosenergia-fogyasztók fizetik meg az általuk vásárolt villamos energia mennyisége alapján.

Ez az úgynevezett KÁT és prémium pénzeszköz, ami a villamos energia piaci árának jelentős növekedése miatt számottevően csökkent 2017-ben és 2018-ban, azonban 2019-ben a piaci ár növekedése nem folytatódott, ezzel egyidejűleg a támogatott termelés jelentősen nőtt. Így a KÁT és prémium pénzeszközök összesített mértéke a kilowattóránkénti 1,72 forintról 26 százalékkal 2,16 forintra nőtt 2019-ben. A kötelező átvételi és prémium támogatási rendszerek 2019. évi alakulásáról szóló beszámoló a MEKH honlapján olvasható – tájékoztatott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

 

mti

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit