Energiahivatal: tovább nőtt a kötelező átvételi rendszer számára értékesítő kapacitás

A kötelező átvételi rendszerbe (KÁT) értékesítő beépített kapacitás 2019-ben 43 százalékkal 1077 megawattról(MW) 1536 megawattra nőtt, ami annak köszönhető, hogy tavaly nagyszámú, korábban KÁT támogatási jogosultságot szerzett naperőmű kezdte meg termelését – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden az MTI-vel.

A hivatal második alkalommal jelenteti meg beszámolóját a kötelező átvételi és prémium támogatási rendszerekről.  A közleményben kiemelték, hogy ezzel párhuzamosan a KÁT-ba értékesített villamosenergia-mennyisége is jelentősen, 33 százalékkal emelkedett, 2216 gigawattóráról(GWh) 2938 GWh-ra ugrott. A KÁT rendszerbe értékesítő termelőknek juttatott fajlagos – azaz támogatott mennyiségre vetített – támogatás az elmúlt két év csökkenő tendenciája után 2019-ben enyhén, 3 százalékkal nőtt kilowattóránként 16,6 forintra. A növekedés elsősorban az átvételi árak emelkedésének – inflációkövető indexálásának – tudható be. A fajlagos támogatást alakító másik fő tényező, a villamos energia piaci ára az előző évek növekedését követően 2019-ben lényegében változatlan maradt – írják a közleményben. A prémium rendszerben a termelők maguk értékesítik a megtermelt villamos energiát, mely ösztönzőleg hat a piaci árjelzések figyelembevételére is. A piaci ár feletti prémiummal támogatott villamos energia mennyisége a biomassza alapú termelés visszaesése miatt 2019-ben csökkent 33,24 százalékkal, 653 GWh-ról 436 GWh-ra.

Az első zöld prémiumra jogosult naperőművek 2019-ben megkezdték a termelést – közölték.
A kötelező átvételi és prémium támogatási rendszer működtetésének a kötelezően átvett villamos energia értékesítését követően fennmaradó, termelők által nem fedezett költségeit az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult – főként ipari – villamosenergia-fogyasztók fizetik meg az általuk vásárolt villamos energia mennyisége alapján.

Ez az úgynevezett KÁT és prémium pénzeszköz, ami a villamos energia piaci árának jelentős növekedése miatt számottevően csökkent 2017-ben és 2018-ban, azonban 2019-ben a piaci ár növekedése nem folytatódott, ezzel egyidejűleg a támogatott termelés jelentősen nőtt. Így a KÁT és prémium pénzeszközök összesített mértéke a kilowattóránkénti 1,72 forintról 26 százalékkal 2,16 forintra nőtt 2019-ben. A kötelező átvételi és prémium támogatási rendszerek 2019. évi alakulásáról szóló beszámoló a MEKH honlapján olvasható – tájékoztatott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

 

mti

Ajánlott tartalom

Hidegben is jól működik egy napelemes rendszer?

Sokan jól tudják, hogy a felhős időjárás nem kedvez a napelemes rendszerek működésének, de vajon a hő is hat a panelekre?