Energiamegtakarítási innovációk üveghomlokzatokba építve

Míg egy-két évtizeddel ezelőtt többnyire kivitelezést könnyítő és esztétikai tényezőket fókuszba helyező szempontok kerültek homlokzatok tervezésénél előtérbe, addig napjainkra egyre nagyobb teret hódít – mondhatni standard igényként szerepel – az energiahatékonyság témaköre. Az üveghomlokzatos kivitelezések elterjedése számos lehetőséget hordoz magában a jövőben történő kiegyensúlyozottabb – a jelenleginél akár 30%-kal kedvezőbb – energiafelhasználás megteremtésére.



Az Európai Unióban fontos célkitűzés a környezetvédelmi szempontokat nézve akár lakóházak, akár köz,- illetve irodaépületek energiaháztartásának és felhasználásának optimalizálása és pontos megtervezése. Az ilyen kivitelezésekhez megfelelő terméket kínálni – ez a tétel egyre fontosabb szerepet tölt be az építőipari cégek termékfejlesztési osztályainak feladatai között, de főleg a hőszigetelési és megújuló energiaforrások síkján. A témában legújabb úttörő csoport az üveghomlokzati termékek köre, amelyek alkalmazásával a hiedelemmel ellentétben – miszerint üveghomlokzattal nem lehet energiatakarékos egy épület – rövid idő alatt mégis látványos és érezhető eredmények érhetők el. Mindezt környezetvédelmi, illetve beruházó-megrendelői érdekek egymáshoz közelítésével. A Glass For Europe által végzett kutatások és az említett szempontokat szem előtt tartó felmérése bíztató eredményeket hozott az üvegfelületek alkalmazásával kapcsolatban.

 

Üvegtrendek térhódítása Európában

Fontos kérdés, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezzen egy üvegfelület az esztétikus megjelenés mellett? Az üvegipari innovációkkal szemben megfogalmazott igények magukba foglalják a választ a kérdésre. Mára egyre általánosabb elvárás a jó minőségű hő-, és hangszigetelés megléte, belső terekben fényekkel való játék, vagy akár a napvédelem.

A Glass for Europe megbízásából “Potenciális energiamegtakarítás és széndioxid kibocsátás csökkentés az üvegezéssel (Glazing Potential Energy Savings & CO2 Emission Reduction)” című kutatás bíztató elemzéseket tár elénk az energiahatékonyságot számokban kifejezve. A felmérés szerint amennyiben 2030-ra és 2050-re az unió területén minden épület a megfelelő üvegezéssel rendelkezne, úgy az energiafogyasztás az első évszám esetében átlagosan 29%-kal, a széndioxid-kibocsátás pedig átlagosan 28%-kal csökkenthető lenne, ez utóbbi időben arányos csökkenésével pedig a 2050-es évre az energiamegtakarítás akár 37%-os is lehet. Külön országokra vetítve ezek a számok a jövőben akár még kedvezőbb eredménnyel is szerepelhetnek, amennyiben az épületekbe ún. magas szelektivitású üvegek kerülnek. Hazánkban a fenti kutatásban vizsgált területek jelenlegi értékei – tehát az energiafogyasztás csökkenése és a széndioxid-kibocsátás mértéke – a 2030-as évre akár 34%-kal is tud csökkenni, amely – az ország adottságait figyelembe véve – Európai viszonylatban is szép teljesítmény.

Kéthéjú homlokzat, mint régi-új trend

A Guardian nemzetközi csapatának adatai szerint legújabb trendként visszatér egy régi megvalósítási forma, az ún. kéthéjú homlokzat alkalmazása, amely a nyugati országokban ismét elterjedt lett. A két héj között a levegő áramlásának szabályzásával az épületben lévő belső klimatikus viszonyok befolyásolhatók, így biztosítva egy kiegyensúlyozottabb energiafelhasználást. Ez a homlokzattípus Magyarországon még kevésbé került vissza az alkalmazott megoldások közé, amelynek feltételezhetően az egyik gátja a magasabb beépítési költségekben keresendő. Hosszútávú megoldásokban gondolkodva ugyanakkor a kezdeti magasabb ráfordítások megtérülnek, mind anyagi, mind kényelmi szinten. Hátráltató tényezőként előfordulhat a kétrétegű üveghomlokzat alkalmazásához köthető kevés hazai tapasztalat, hiszen hazánkban mindig is kevésbé volt elterjedt a nyugati országokhoz képest ez a homlokzat-tervezési forma. 

A Guardian választékában szerepelnek azok az üvegtípusok, amelyek ezt a korszerű megoldásokat kínálják, ezért is érdemes számba venni a gyártó által kínált lehetőségeket.

 

 

A Guardian projektjei között Ide kattintva inspirálódhat.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.