Energianáddal fűtene Sarkad

Miszkantuszt, azaz kínai energianádat telepít Sarkad egy önkormányzati tulajdonban lévő öthektáros területre, minderre 3,5 millió forintot különített el a város – ismertette a grémium határozatát Bende Róbert polgármester.

Mik ezek?

A képviselő-testület ülésén Kővári Arnold műszaki és beruházási osztályvezető kifejtette, hogy egy holland-magyar vállalkozás, illetve a Szent István Egyetem szakmai segítségével hoznák létre az ültetvényt, melyre egyébként már több megyei településen is adódott példa. A miszkantusz számos talajtípuson termeszthető, és a telepítés után négy év múlva már erőst termést hoz, csak az aratás és a szállítás miatt merülnek fel költségek.

Bende Róbert hangsúlyozta, ez is egy lépés lehet az önfenntartóvá válás felé. Ugyanis a kínai energianádból biomassza készíthető, és több önkormányzati intézményben már ilyen módszerrel is fűthetnek.

forrás: beol.hu

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.