Energiaültetvényt arattak Devecserben

Learatták Devecser határában pénteken az első, tizennégy hektáros kísérleti energiaültetvényt, amelyet az iszapkatasztrófát követően, a vörösiszaptól megtisztított mezőgazdasági területen létesítettek.

Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa – aki korábban a külterületek mentesítésének munkálatait felügyelte – az MTI-nek elmondta: az energetikai célú nyárfa ültetvényt még 2011 tavaszán ültették, a szakszerű kezelésnek köszönhetően jó termést takarítottak be. A devecseri önkormányzat az energiaültetvények bővítését tervezi az ajkai térségben, tapasztalatai szerint az ország egyre több önkormányzata igényel földterületet hasonló, biomassza előállítására alkalmas növények telepítéséhez – tette hozzá. Emlékeztetett: két éve novemberben kezdődött el a vörösiszappal szennyezett termőföldek mentesítése, akkor még senki nem gondolta, hogy a terület alkalmas lesz mezőgazdasági tevékenységre.  A kísérleti energiaültetvényt a gödöllői Szent István Egyetem és energianövényekkel foglalkozó vállalkozások szakmai segítségével létesítették. Gyuricza Csaba, az egyetem dékánja elmondta, hogy a fásszárú energianövényeket előkezelt területre telepítették, az első ütemben nyolc hektáron.

energiaültetvény

A közfoglalkoztatás mezőgazdasági programjához kapcsolódóan az ajkai térségben azóta már 50-60 hektáron termesztenek energianövényt. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a rendkívül csapadékszegény nyári időjárás ellenére az elültetett növények közel 100 százaléka megeredt, a termőhely ideális az energetikai célú fajok számára. Hozzátette: a környéken a felvásárlói piac is adott, a most learatott nyárfát az ajkai erőműben égetik majd el, illetve a tervek szerint az önkormányzati intézmények fűtését is biomasszával oldanák meg. Véleménye szerint a helyi vidékfejlesztést jól szolgáló, fosszilis energiát kiváltó rendszer állítható össze, amely jelentős képzetlen munkaerőt foglalkoztathat.

Ajánlott tartalom

Jó hírt kaptak a napelemes szakemberek, napenergia akadémia indul

Február 20-án rendezte meg az Európai Innovációs és Technológiai Intézet az EIT Summitot.