Energiapazarlók a családi házak

A családi házak legtöbbje energiatakarékossági szempontból korszerűtlen, holott az ablakok és fűtési rendszerek cseréjével, hőszigeteléssel sokat lehetne javítani a fogyasztáson.

A családi házak alig 3 százaléka tartozik az A energetikai besorolás alá. Mintegy 2,5 millió forintos beruházással közel ilyenné lehetne tenni egy átlagos családi házat, felére csökkentve az épület energiafogyasztását – közölte az energiahatékonysági beruházásokat koordináló Fenntartható Otthon Zrt. az MTI-vel. A felújítás ebben az esetben ablakcserét, valamint a falak hőszigetelését foglalja magában. A fűtési rendszer korszerűsítésével, valamit a megújuló energia hasznosításával – például napkollektor beszerelésével – már 60-85 százalékos energiamegtakarítást lehet elérni. A társaság a nála jelentkezett 600 családiház-tulajdonos épületét felmérve arra a következtetésre jutott, hogy a legtöbb esetben az elért megtakarításból finanszírozni lehetne az energiamegtakarító beruházást. A hitel lejárta – 8-10 év – után pedig már a tulajdonos élvezné a megtakarítás adta anyagi előnyöket.

A felmérésben zömében 1960 és 1990 között épült házak szerepeltek. Egyharmaduk egyértelműen rossz energetikai minősítésű, másik harmaduk nem éri el a középkategóriát. A harmadik harmad ennél jobb, de még mindig messze van a korszerűtől. Pedig a magyar épületenergetikai követelmények alatta maradnak az európai élvonalnak – jegyzi meg a cég közleményében. A budapesti központtal működő Fenntartható Otthon Zrt.-t a Magyar Építőipari Nonprofit Kft. és a Zöld Mentor Kft. alapította 2011-ben. A több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek és vállalkozások azzal a céllal indították el a Fenntartható zöldOtthon Programot (FeOP), hogy meghonosítsák az energiatakarékos házak kultúráját. A FeOP olyan komplex program, amely az energetikai állapotfelmérés, tervezés és kivitelezés minden területét felöleli és finanszírozási konstrukciót is kínál.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.