Energiapazarlók a családi házak

A családi házak legtöbbje energiatakarékossági szempontból korszerűtlen, holott az ablakok és fűtési rendszerek cseréjével, hőszigeteléssel sokat lehetne javítani a fogyasztáson.

A családi házak alig 3 százaléka tartozik az A energetikai besorolás alá. Mintegy 2,5 millió forintos beruházással közel ilyenné lehetne tenni egy átlagos családi házat, felére csökkentve az épület energiafogyasztását – közölte az energiahatékonysági beruházásokat koordináló Fenntartható Otthon Zrt. az MTI-vel. A felújítás ebben az esetben ablakcserét, valamint a falak hőszigetelését foglalja magában. A fűtési rendszer korszerűsítésével, valamit a megújuló energia hasznosításával – például napkollektor beszerelésével – már 60-85 százalékos energiamegtakarítást lehet elérni. A társaság a nála jelentkezett 600 családiház-tulajdonos épületét felmérve arra a következtetésre jutott, hogy a legtöbb esetben az elért megtakarításból finanszírozni lehetne az energiamegtakarító beruházást. A hitel lejárta – 8-10 év – után pedig már a tulajdonos élvezné a megtakarítás adta anyagi előnyöket.

A felmérésben zömében 1960 és 1990 között épült házak szerepeltek. Egyharmaduk egyértelműen rossz energetikai minősítésű, másik harmaduk nem éri el a középkategóriát. A harmadik harmad ennél jobb, de még mindig messze van a korszerűtől. Pedig a magyar épületenergetikai követelmények alatta maradnak az európai élvonalnak – jegyzi meg a cég közleményében. A budapesti központtal működő Fenntartható Otthon Zrt.-t a Magyar Építőipari Nonprofit Kft. és a Zöld Mentor Kft. alapította 2011-ben. A több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek és vállalkozások azzal a céllal indították el a Fenntartható zöldOtthon Programot (FeOP), hogy meghonosítsák az energiatakarékos házak kultúráját. A FeOP olyan komplex program, amely az energetikai állapotfelmérés, tervezés és kivitelezés minden területét felöleli és finanszírozási konstrukciót is kínál.

Ajánlott tartalom

Javaslatot tett az EU az energiaválság meghosszabbítását illetően

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett az Európai Unió Tanácsa elé, amelyben az energiaválság kezelése céljából a múlt évben bevezetett egyes uniós energiavészhelyzeti intézkedések időbeli hatályának meghosszabbítását indítványozta - tájékoztatott a brüsszeli testület kedden.