Energiaspórolásból a Louvre és a versailles-i kastély díszkivilágítását is korábban lekapcsolják

Nemcsak a párizsi Eiffel-torony, hanem a Louvre múzeumának és a versailles-i kastélynak a díszkivilágítását is a megszokottnál korábban lekapcsolják. A jelképes intézkedés a lakosságot is energiatakarékosságra ösztönzi – mondta Rima Abdul Malak francia kulturális miniszter.

Szombat óta a Louvre fényeit már este 11 órakor lekapcsolják a hajnali 1 óra helyett, a versailles-i kastélyban pedig este 10 órakor oltják le a lámpákat az eddigi 11 óra helyett. Anne Hidalgo, Párizs polgármestere kedden jelentette be, hogy a korábban megszokottnál több mint egy órával korábban, már 23.45-kor lekapcsolják a párizsi Eiffel-torony díszkivilágítását, amely eddig hajnal 1 óráig meg volt világítva. Az utcai közvilágítást biztonsági okokból nem korlátozzák, de a többi közintézmény kivilágítását is 22 órakor lekapcsolják Párizsban. A kulturális miniszter szerint “a jelképes intézkedések fontosak a lakosság érzékenyítése szempontjából”, de nem elegendők az energiaspóroláshoz. A tárcavezető konkrét intézkedéseket kért az ökológiai átmenet érdekében a múzeumoktól, a moziktól, a színházaktól és valamennyi francia kulturális intézménytől.

Példaként említette az impresszionista gyűjteményéről híres párizsi Orsay Múzeumot, amely harmadával csökkentette az energiafogyasztást annak köszönhetően, hogy minden villanykörtét lecserélt LED-izzókkal. “Megpróbáljuk ezt megoldani minden múzeumban” – hangsúlyozta Rima Abdul Malak. Elmondta, hogy a mozikban is folynak a tárgyalások a vetítőgépek lecseréléséről. Szerinte a lézerprojektorokra történő átállás hetedére csökkentheti az energiafogyasztást a mozikban. Az orosz gázszállítás teljes leállásától tartva és az energiaárak emelkedése miatt a francia kormány júniusban energiatakarékossági tervet dolgozott ki, amelynek célja az energiafelhasználás 10 százalékos csökkentése 2024-ig.

 

mti

Ajánlott tartalom

Az Alteo 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.