Energiatakarékos és környezetbarát művelődési házat adtak át Devecseren

A devecseri művelődési ház 67 millió forint összköltséget meghaladó energetikai korszerűsítése novemberben befejeződött, így a település egy energiatakarékos és környezetbarát intézménnyel gazdagodott. A korszerűsítés 85 százalékát európai uniós forrásból finanszírozta Devecser Város Önkormányzata.

Devecser Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében benyújtott pályázatával 2013 novemberében támogatást nyert el művelődési házának energetikai korszerűsítésére. A projekt bruttó összköltsége meghaladta a 67,6 millió forintot, amelynek 85 százalékát, közel 57,5 millió forintot az Európai Unió Kohéziós Alapja, a fennmaradó 10,1 millió forintot pedig a Miniszterelnökség önerő-támogató alapja finanszírozta.

A projekt kivitelezési munkálatai augusztus elején, a munkaterület átadással vették kezdetüket, és ősszel, a műszaki átadás-átvétellel értek véget. Ez idő alatt kicserélték a külső nyílászárókat és az épületet hőszigeteléssel látták el. A napkollektor, illetve a szilárd biomassza kazán rendszert is kiépítették, amelyek a fűtést és a melegvíz ellátást biztosítják. A növényi tüzelőanyaggal (pl. faaprítékkal) működő kazánnak köszönhetően jelentős megtakarítás érhető el, ráadásul az üvegházhatású gázok kibocsátása is mérséklődik.

Az energetikai korszerűsítéssel gazdaságosabb lesz a művelődési ház fenntartása, az Önkormányzat kiadásai így csökkenni fognak. Az európai uniós pályázati támogatás hozzásegítette Devecsert ahhoz, hogy komfortos, környezetbarát és energiatakarékos intézménnyel gazdagodjon, amely fűtése jóval olcsóbb és hatékonyabb lett.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.