Energiatakarékos eszközök a mindennapokra

Ha egyik újévi fogadalmunk az, hogy idén több energiát szeretnénk spórolni, vagy szeretteinknek szeretnénk praktikus ajándékokkal szolgálni, akkor szerencsére már egyre több olyan termék közül válogathatunk, melyek nemcsak ökológiai lábnyomunkat csökkentik, hanem még pénztárcánkat is kímélik.

A Voltaic napelemes töltőkészlete például tökéletesen alkalmas szinte bármilyen hordozható elektronikus eszköz újraélesztésére, ha a nap végén nem találunk konnektort a közelünkben. A 16,8 wattos teljesítményű készülék ráadásul könnyen hordozható, így fényképezőgépünkkel, okostelefonunkkal, vagy zenelejátszónkkal együtt bárhová magunkkal vihetjük.

Ha otthonunkat szeretnénk energiatakarékosabbá tenni, akkor kezdjük a világítással. Az energiatakarékos égők mellett létezik például a Lutron különleges világításszabályozó rendszere, ami érzékeli a mozgást és a külső fényviszonyokat, így soha nem kell amiatt aggódnunk, hogy felkapcsolva hagytuk a villanyt, a készülék ugyanis besötétít helyettünk is.
A Lutron emellett fényerő szabályozót és időzítőt is forgalmaz, ami segít igényeinkhez szabni házunk fényviszonyait, ráadásul beállíthatjuk, hogy csak akkor kapcsolja le a villanyt a készülék, ha már elhagytuk otthonunkat.

-

A fűtés optimalizálása is fontos különösen a téli hónapokban, szerencsére a modern technológia ezt is kényelmesebbé teszi, itt van például a Honeywell programozható termosztátja, aminek leghasznosabb funkciója, hogy okostelefonról vagy táblagépekről távolról is üzemeltethető, így bármikor lekapcsolhatjuk a fűtést, és soha nem kell hideg lakásba hazaérkeznünk, hiszen pár órával előtte bárhonnan feltekerhetjük a radiátorokat.

-

Azonban a leghatékonyabb fűtés sem ér semmit, ha nincs megfelelően hőszigetelve a házunk. Ebben segíthet a szintén a Honeycomb által gyártott távirányítható redőny, ami speciális szövetből készült, rétegei között pedig levegőt tárol, mely télen segít megőrizni a meleget, nyáron pedig kellemesen hűvösen tartja a lakást.

-

Vizet is könnyen spórolhatunk, például azzal, hogy kádban fürdés helyett a zuhanyzást választjuk. Ilyenkor azonban nehéz megbecsülni, hogy mennyi vizet fogyasztunk, az Efergy mérőszerkezetével viszont pontosan annyit használhatunk, amennyit szeretnénk. A kis készülék képes érzékelni, hogy mennyi víz folyik le a csatornába, nekünk csak be kell állítanunk, hogy mennyit szeretnénk magunkra locsolni, az időzítő pedig figyelmeztet, ha túlléptük a megadott értéket.

-

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.