Energiatakarékos ruhaszárítás

Úgy látom, hogy sokakat érdekel a környezetkímélő mosással kapcsolatos tudnivalók, így gondoltam, hogy írok a szárításról is. A ruhák szárítására több módszer is létezik: természetes, gépi vagy fűtőtesten.

Gondolkodjunk el azon, hogy háztartásunkban valóban szükségünk van-e szárítógépre, ugyanis a háztartási gépek közül ennek a legmagasabb az energiafogyasztása híva fel figyelmünket a Zöld Világom Egyesület honlapja. Ha mégis úgy döntünk, hogy beszerzünk egy szárítógépet csakis olyan készüléket vásároljunk, aminek van nedvesség-érzékelője, azaz automatikusan kikapcsol, amikor a ruhák megszáradtak. Továbbá a légkivezetéses szárítógép hatékonyabb és egészségesebb, mint a kondenzációs verzió. A leggazdaságosabb és legtakarékosabb módszer a mosott ruháknak szabadban vagy egy szárítóhelyiségben történő szárítása. Szép időben – ha elég száraz az idő- kétszer-háromszor gyorsabban beszedhetjük a tiszta ruhákat, mint a beltéri szárítóról.

 
Néhány tipp a természetes légáramlattal történő szárításhoz:
A kimosott ruhákat mindig rázzuk ki, igazgassuk el, majd csipesszel rögzítsük a szárító kötélre vagy állványra (a szél miatt fontos).
Színes ruhákat ne terítsük ki a napra, ugyanis a nap kiszívja a színanyagokat.
A nap természetes fehérítő így az ágyneműket, fehérneműket ideális napon szárítani.
A vasalást megkönnyíthetjük és felgyorsíthatjuk, ha a ruhákat kissé nedvesen szedjük le és utána rögtön kivasaljuk.
Télen kisebb lakásokban ideális a hagyományos fregoli a fürdőszobában (de csak ha jó a ventiláció), nagyobb lakásokban szárítsunk valamelyik szobában összecsukható szárító állványon.
A megszáradt ruhákat mindig szellős (lehetőleg természetes anyagból készült) kosarakban tároljuk.
Ismerek olyan embereket, akik nem szeretnek vasalni, ők nem teregetik ki rögtön a ruhákat, hanem egy negyedórára szépen összehajtogatva leteszik őket egy sima felületre, hogy megspórolják a vasalást. Próbáljuk ki! A takarékos és természetes ruhaszárítással háztartásukat környezettudatosabbá tehetjük és nyugodtan elkönyvelhetjük magunkban, hogy mi is teszünk valamit a Földünkért.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.