Energiatakarékosság okosan – avagy a LED technológia

A környezettudatosság egyik alappillére az energiatakarékosság. Ahogyan a mondás tartja: a Földet nem a miénk, csupán kölcsönkaptunk unokáinktól. Az alternatív, természetes energiafelhasználás előnyeivel mindannyian tisztában vagyunk. Azonban a nappanelek beszerelésén kívül is akadnak olyan olcsó trükkök, amelyekkel nem csupán a környezetünk védhetjük, de a pénztárcánkat is. Nézzek hát, miről is van szó.

A jövő technológiája: LED izzók

Bár még mindig akadnak olyanok, akik hagyományos izzókat használnak, de egyre elenyészőbb a számuk. Ezeket a klasszikus volfrámszálas darabokat szépen lassan felváltották az energiatakarékos izzók. Ez bár hatalmas ugrást jelentett az energiafelhasználásunk lecsökkentésében, úgy tűnik, ezeknek is leáldozóban van az idejük. A legmodernebb izzótechnológiát a LED égők jelentik, amelyek még ezeknél is alacsonyabb energiafelhasználás mellett üzemelnek – ráadásul nagyobb lumenszámmal is rendelkeznek mellé. Ez azt jelenti, hogy minimális energiával sokkal nagyobb fényerőt kapunk. Így hát mindenki számára, akinek fontos a spórolás és a környezettudatosság, érdemes lecserélni a hagyományos vagy energiatakarékos izzóit a LED technológiára. Akik véletlen nem ismernék ezt, azoknak nem érdemes valamilyen high-tech kuriózumra asszociálniuk. Ilyen izzók szinte bármelyik nagyáruház kínálatában fellelhetőek – akár az Alza oldalán is. Számtalan különféle variáció közül válogathatunk. Szinte bármilyen méretben és fényárnyalattal kaphatunk ilyen égőket otthonunkba, ráadásul kedvező árakon.

Spórolás magas fokon – LED világítás szoláris energiával

A szoláris panelek kombinálása ezzel a forradalmi világítástechnikával gyakorlatilag teljesen ingyenessé teheti számunkra a világítást otthonunkban. Nem rendelkezik mindenki akkora teljesítményű napelemes hálózattal, hogy bármit tisztán ellásson energiával. A LED világítás rendkívül alacsony energiaigénye viszont garantáltan jól működik a gyengébb hálózatokkal is. Sőt, egyre elterjedtebbek már a napelemes kültéri LED-lámpák is – ezek rendkívül jó fényviszonyokat varázsolhatnak kertünkbe, ráadásul teljesen ingyen. A beépített szoláris panel révén a pár ezer forintos lámpákkal nincs más dolgunk, csak felfúrni őket az udvar kiválasztott részébe. Az eredmény hosszú évekre ingyenes kültéri világítást jelent.

Ajánlott tartalom

Telepíthetünk napelemes rendszert az erkélyünkre?

300-400 ezer forintos napelemes rendszerek, hamarosan a hazai erkélyeken is megjelenhetnek.