Energiatanúsítvány: kell vagy nem kell?

Ingatlan értékesítésekor vagy bérbeadásakor a tulajdonosnak sok esetben rendelkeznie kell energiatanúsítvánnyal. Kivételek persze mindig akadnak. Írásunkból kiderül, mely esetben szükséges beszereznünk. Ahogy az is, mit tehetünk ingatlanunk kedvezőbb besorolása érdekében.

Mire jó az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány egy magánokirat, amely egy adott ingatlan energiafelhasználásának hatékonyságáról ad bővebb információt. Ilyen okiratot kizárólag úgynevezett “TÉ” jelzésű jogosultsággal rendelkező mérnök állíthat ki. 

Mikor van rá szükség?

A szabályozás meglehetősen részletes, de nagy általánosságban kijelenthető, hogy egy adott ingatlan adásvétele, illetve tartós (12 hónap feletti) bérbeadása esetén kötelező energiatanúsítványt beszereznie az ingatlan tulajdonosának. Bizonyos energetikai pályázatok esetén a pályázat kiírója szintén kérheti, valamint új épületek használatbavételi engedélyének kiadásához is szükség van rá.

Mikor hagyható el?

Ha az adott épület hasznos alapterülete 50 négyzetméternél kisebb, nem szükséges energetikai tanúsítvánnyal rendelkeznünk. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy erre nézve nem a tulajdonunkban lévő ingatlan alapterülete a mérvadó, hanem a teljes épületé. Tehát, ha egy 50 négyzetméternél kisebb alapterületű házat értékesítenénk vagy adnánk tartósan bérbe, akkor valóban nincs rá szükségünk. Ám ha ugyanezt egy társasházi garzonnal tennénk, akkor viszont mindenképp be kell szereznünk, hiszen az épület egészének alapterülete messze meghaladja a törvény által előírt határértéket.

Bizonyos körülmények teljesülése mellett általában mentesülnek a mezőgazdasági épületek, műhelyek, hitéleti épületek (például templomok) és az ideiglenes, azaz maximum két éven át használt épületek is.

Fektessen bele energiát!

Alapvetően 12-féle kategóriába sorolhatják az ingatlanunkat energiahatékonyság szerint, melyekhez különböző, standardizált színkódok tartoznak. Ideális esetben ingatlanunk a zöld tartományban helyezkedik el. Amennyiben ez semmiképp nem lehetséges (például régi, korszerűtlen épületek esetén), jól felfogott érdekünk, hogy az legalább a vészjósló piros tartományba ne csússzon át a még vállalható sárgából.

Ha ingatlanunk a piros zónában van, mindenképp érdemes feltenni magunknak a kérdést: milyen hőszigetelést válasszak? Az ingatlan külső vagy belső szigetelése ugyanis rengeteget javíthat eladásra vagy kiadásra váró tulajdonának megítélésén, ráadásul annak értékét is feljebb tornázhatja vele az ingatlanpiacon.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.