Energiatermelő utak jöhetnek

Ilyen helyzetben, amikor a kormányoknak már nehéz helyet találni új erőműveknek, a Föld hatalmas méretű autópálya hálózatának energiatermelővé való alakítása nem is tűnik olyan rossz ötletnek.

Eddig az ötlet nem kapott sok támogatást a politikusoktól, pedig a kutatók már megmutatták, hogy lehet energiát előállítani az autópályák segítségével, piezoelektromos eszközök, napelemek, szélturbinák, és egyéb energia-előállító berendezések által. A jövő világa nagyban függ attól, hogy képesek leszünk-e önfenntartó környezetet kialakítani, ahol mindennek lenne valamilyen haszna. Ezek az energiatermelő utak lehetnek az első lépés egy önfenntartó jövő felé.

USDOT út
Az USDOT út egy prototípusa az energiatermelő utaknak, mely napelemekkel van ellátva. A tervezők LED-eket használtak, hogy éjszaka világíthasson az út. Ezen kívül még fűtő elemek is találhatók az út felszínén, mely a jeges utakat hivatott megelőzni télen. Az út nem csak napenergiát ad az otthonoknak és üzleteknek, hanem leváltja a jelenleg népszerű, kátrány alapú aszfaltos utakat. A prototípust az amerikai Solar Roadways építette. Az út csökkentheti a kormány kiadásait, ugyanis az elektromosság, amit az út előállít fedezi a fenntartásának költségét.

Piezoelektromos utak
A piezoelektromos, energia előállító utakat először Kaliforniában, a világ legtöbb autót jegyzett államában szeretnék befejezni. A dizájn a piezoelektromosság koncepcióján alapszik, ami annyit tesz, hogy mechanikus nyomás hatására néhány kristály és kerámia elektromos áramot állít elő. A tervek szerint, az út alá piezoelektromos szenzorokat telepítenének, melyek elektromosságot állítanának elő akárhányszor egy autó halad el felettük. Ez a technológia, egy kilométeres útszakaszon 55 megawatt elektromosságot lesz képes évente előállítani, ez alapján 30.800 háztartást tud majd ellátni.

piezo
Energiatermelő bicikliút
Az energiatermelő bicikli utakat Hollandiában szeretnék megvalósítani, ugyanis ott nagyon népszerű a biciklizés. A dizájn úgy nézne ki, hogy a sűrűn elhelyezett beton blokkokra egy centiméter vastag rétegen napelemeket telepítenének. A napelemeket egy erős üvegréteg védené, így bárki nyugodtan biciklizhetne rajtuk.

bicikliút

Bordázott út koncepció
Az energiatermelő bordázott út koncepció, a kárba menő energiát próbálja csökkenteni az autóknál. Kutatások kimutatták, hogy a járművek 30 százalékot használnak fel az előállított energiából, a többi kárba vész egy utazás során. Ez a koncepció segít a kárbamenő energia mértékének csökkentésében. A dizájn alapja, az indukciós procedúra segítségével való elektromos áram előállítás. A bordákat az utak olyan részeire szeretnék telepíteni, ahol az autók általában lassítanak, eközben a bordák segítségével elektromosság állítódik elő.

bordázott
E Turbine-ok autópályákon
Az E Turbine koncepció egy szélenergia hasznosító rendszer, mely segít elektromosságot előállítani az autók mozgásának segítségével. A Pedro Gomes által tervezett turbinák, az autók által generált szelet alakítanák át elektromossággá. A sávok közé lehetne őket telepíteni, amolyan elválasztóként.

turbinák

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.