Európában az energiavámpírok mintegy 13 milliárd eurót szívnak ki a zsebünkből évente.

Energiavámpírok a lakásban

Európában az energiavámpírok mintegy 13 milliárd eurót szívnak ki a zsebünkből évente.

Az emberek többségbe nem húzza ki a különböző elektronikai eszközök töltőit a konnektorból, ha már nem töltik a készüléküket, ezzel „vámpírokat” engednek be a mindennapi életükbe. Ugyanis azt az energiát, amit a bedugva maradt töltők, vagy használaton kívül lévő berendezési eszközök használnak, vámpír energiának nevezzük. Ezek az eszközök folyamatosan be vannak dugva, és megállás nélkül használják a Föld nem megújuló energiaforrását, ezzel felhasználva a Föld tartalékait.

A háztartások teljes áramfogyasztásának a 15%-át az elektromos berendezések „vámpír” fogyasztása teszi ki, derül ki a Nemzetközi Energia Ügynökség közleményéből. Az elkövetkezendő években ez a szám még tovább fog nőni, ugyanis arra számítanak, hogy 2022-re 30% lesz, míg 2030-ra a triplája, azaz 1,700 Terawatt lesz, ami a 2009-es teljes USA és Japán fogyasztásának felel meg. Európában a vámpír energiafogyasztás eléri a 13 milliárd €-t évente. A 2012-ben megfogalmazott Hatékony Európai Energia Kibocsátás Irányelv szerint az Európai Unió 2020-ra 20%-kal szeretné növelni a hatékony energiafelhasználást.

Melyek azok az eszközök, amelyek leginkább képesek elszívni feleslegesen az energiát? Ilyen eszközök a bedugva maradt mobiltelefon töltő, a bedugva maradt laptop töltő, mikrohullámúsütő és a számítógép, a bekapcsolva maradt televízió illetve DVD lejátszó, de ide lehet sorolni az éjszakára bekapcsolva maradt egyéb irodai eszközöket is. Ezek az eszközök a modern vámpírok, amelyek havi szinten akár 10%-kal is megdobhatják a számlánkat.

-

De egyáltalán nem nehéz felvenni a harcot ezekkel az energiaszívókkal, csak egy kis odafigyelésre van szükség. Többek között erről is szól a Médiaunió 2016-os kampánya, amelynek a fő üzenet a Nem nehéz… Nem nehéz tenni az energia vámpírok ellen, és nem nehéz odafigyelni, hogy ne engedjük be őket a mindennapi életünkbe, amivel sokat tehetünk azért, hogy unokáink is élhető körülmények között tudjanak élni a Földön.

Néhány tipp arra, hogyan tudjuk legyőzni az energiavámpírokat:

·         Mindig húzd ki a töltőt a konnektorból, ha már nem használod.

·         Ha már nem használod az adott eszközöt, vagy te hagyod el utoljára az irodát, kapcsold ki az áramelosztókat.

·         Mindig áramtalanítsd, húzd ki azokat a háztartási eszközöket, amelyek nem szükségesek, hogy folyamatosan működjenek.

·         Használd a TV, DVD, játék készülékeken a kikapcsolás gombot, ne maradjon Stand By állapotban sem.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.