Engedélyezték az erkélynapelemek használatát, mutatjuk az országot!

2025 tavaszától Belgiumban is engedélyezhetik az erkélynapelemeket.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A belga villamosenergia- és gázszállító, illetve -elosztó rendszerüzemeltetők szövetsége, a Synergrid hamarosan lehetővé teszi, hogy az ország villamosenergia-elosztó hálózatain konnektorral ellátott napelemeket és háztartási akkumulátorokat helyezzenek el – számol be a PV Magazine. A döntés a mobil és plug-and-play napelemekre, valamint akkumulátorokra vonatkozik, az ilyen kis teljesítményű és könnyedén telepíthető berendezések úgy működnek, mint a hagyományos háztartási készülékek, és kiskereskedőknél megvásárolhatók. Ezen termékcsoportba tartoznak a sok országban egyre népszerűbb, itthon egyelőre nem használható erkélynapelemek. A Synergrid a C10/11-es, Belgiumban jogilag kötelező érvényű szabályt alkalmazza, amely az elosztóhálózathoz csatlakozó villamosenergia-termelő létesítményekre vonatkozó műszaki követelményeket határozza meg. A jelenlegi változat tiltja a csatlakoztatható eszközöket. A C10/11 módosításáról az év elején nyilvános konzultáció kezdődött, júliusban pedig a módosított változatot benyújtották jóváhagyásra a belga regionális energiaszabályozóknak – a VREG-nek, a CWaPE-nek, valamint a flamand, vallon és brüsszeli Brugelnek.

A Synergrid szerint amint a szabályozó hatóságok jóváhagyják a módosított C10/11-et – valószínűleg novemberben –, közzéteszik a változásokat, és hat hónappal később, 2025 májusában hatályba is lép az új szabály. A közzétételt követően a gyártók a Synergrid által tanúsíttathatják hordozható eszközeiket, így biztosítva, hogy azok megfelelnek a 2025 májusa után a konnektoros használatra vonatkozó előírásoknak. A Synergridnél úgy látják, a jóváhagyott berendezések a megfelelő belső telepítés és áramkimaradás esetén az automatikus lekapcsolódás révén biztonságot nyújtanak majd a felhasználóknak. A szövetség szerint a gyártóknak, importőröknek és forgalmazóknak a maguk részéről biztonságos készülékeket kell forgalomba hozniuk, egyértelmű használati utasításokkal ellátva, beleértve az ügyfél elektromos rendszeréhez való csatlakoztatásra vonatkozó utasításokat is. „A berendezés tulajdonosát tájékoztatni kell a kockázatokról, különösen akkor, ha több készüléket csatlakoztatnak ugyanabba a konnektorba” – írta a szervezet közleményében.

Belgium összesített telepített napenergia-kapacitása 2023 végén meghaladta a 10 GW-ot. Elemzők szerint az idei év első felében valószínűleg 337 MW-nyi további kapacitásbővülés várható, a lakossági piac viszonylag pedig stabil maradt.

Ajánlott tartalom

Miért telepítenek fóliát a napelemes rendszerekre?

A német Phytonics öntapadós fóliája csökkenti a napelemek tükröződését, növelve a teljesítményt, és megoldást kínál a vakító hatások ellen.