Új rekord a napelemeknél – jön az áttörés

Európai szakemberek kimagasló eredményeket könyvelhettek el. Az úgynevezett fotovoltaikus koncentrátor (CPV) panelekkel a legmagasabb hatásfokot lehet elérni a napfény elektromos energiává alakítása során és gyakorlatilag lehetővé válik a teljes napfényspektrum hasznosítása.

E folyamat alapját részben a különleges, nagyon vékony, egymásra elhelyezett cellák, másrészt a cellák és a modulban használt optikai lencsék alkalmazása jelenti. Az utóbbiak képesek a napfényt egyetlen cellára fókuszálni. Az Európai Unió által támogatott CPVMatch nevű projektben résztvevő német, olasz, spanyol és francia kutatóintézetek és vállalatok bemutatták azt, hogy ezt a két dolgot miként lehet optimalizálni azért, hogy a technológiában rejlő potenciált még jobban lehessen kihasználni. Az elért maximális hatásfok 41,4 százalék volt egy 122 négyzetcentiméteres modul esetében. A program eredeti célja egyébként pont az volt, hogy megvalósítsák a koncentrált panel legmagasabb hatásfokú működését ipari környezetben.

Dr. Gerald Siefer projektvezető, a Fraunhofer Társaság Napenergia-rendszerek Intézetének csoportvezetője közölte, hogy a CPVMatch keretében a fotovoltaikus koncentrátor panelek gyártási folyamatának minden egyes szakaszával foglalkoztak, az alkalmazott anyagoktól kezdve a cellagyártási eljárásokon és a gyártóberendezéseken keresztül a modulgyártási folyamat jelentette kihívásokig. Az egyik fontos eredmény az volt, hogy a több rétegű innovatív cellaarchitektúrákhoz új anyagokat, eljárásokat és gyártási felszereléseket találtak, ráadásul az egész folyamatot optimalizálni tudták. Emellett sikerült az alkalmazott dizájnon is tudtak javítani.

Dr. Andreas Bett, az intézet vezetője hozzátette, hogy nagyon örülnek az elért eredményeknek és úgy látták, hogy nagy potenciál van a különlegesen hatékony modultechnológiában, mert az jelentős mértékben csökkenti az erőforrások felhasználását az energiaátalakításban és ezáltal hozzájárul a fenntarthatóság növeléséhez.

Ajánlott tartalom

Pofonegyszerűen szerelhető fel egy új fejlesztésű napelem

A FutureVoltaics előre összeszerelt, visszaverőkkel ellátott függőleges tetőtéri fotovoltaikus rendszereket fejlesztett ki, amelyek akár 80%-kal nagyobb energiateljesítményt is nyújthatnak.