Ennyi állatkínzás történt tavaly hazánkba

Magyarországon 2011-ben 959 állatkínzással kapcsolatos esetből mindössze 40 került bírósági szakaszba. A valódi esetek száma azonban ennek a többszöröse is lehet. A statisztika javítása érdekében a büntető törvénykönyv szigoríttatását sürgetik.

Az állatkínzásos esetek visszafogására az Orpheus Állatvédő Egyesület az új állatvédelmi törvény mellett, más rendészeti szervvel egyenértékű állatrendőrség létrehozásában látja a megoldást. A legnagyobb problémát az okozza, hogy nehéz kideríteni, ki követte el az állatok jólétét sértő bűntettet. A Hollandiában és az Egyesült Államokban sikeresen működő, állatvédelmi rendőrség ebben jelenthetne megoldást. A szervezet elsődleges célja az állatkínzás visszaszorítása, mivel a civil szervezet képviselőjével ellentétben, a bűnüldöző szervnek jogában áll elkoboznia az állatot, amennyiben rosszul bánnak vele. Az állatrendőrséget azonban külön kell választani az állatvédelmi törvénytől, az állatrendőrség a rendészeti jogkörhöz és nem a bűntető joghoz tartozik.

Az ismertté váló cselekmények alapján az állatkínzásos büntető eljárások száma évről évre nő. További problémát jelent, hogy az emberek többsége nincsen tisztában azzal, milyen hivatalos lépéseket lehet tenni az állatok védelmének érdekében. Az OzoneNetwork hétfőn 22 órakor kezdődő Egyenlítő műsorának vendégei Dr. Baranyi Róbert jogász, Pálinkás Viktória a Fauna Alapítvány munkatársa és Bajomi Bálint, biológus szerint nem a büntetőjog az egyetlen eszköz az állatvédők kezében: a jegyző is kiszabhat állatvédelmi bírságot és indíthat eljárást, amennyiben valaki egy állatok védelmét sértő esetet jelent.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.

Nincs hozzászólás

  1. ez iszonyú.emberek honnan veszik a bátorságot,hogy kezet emeljenek érző kiszolgáltatott helyzetű élőlényekre,kioltsák életüket,kínozzák őket,azokat akik eddig feltétlen bíztak bennük,tudom is én miért teszik,talán-talán nem is illik rájuk az ember szó,az elméjük egész egyszerűen nem tiszta,de az ilyenektől félni kell,szerintem emberi közegben sem értelmesek.Igazam van?igazam van!hát mára ennyi.utóirat:a büntetés visszatartóan hatna????De csak a letöltendő!!!amig ilyen törvény nem születik,addig csak kivánhatunk az állatkinzóknak mindent csak jót nem..