Ennyire hűl le az időjárás

A leghidegebb nappalok várhatóan szombaton és vasárnap lesznek, a jövő héten viszont további erőteljes lehűlés várható, a leghidegebb éjszakák a jövő hét második felében várhatók – közölte Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa csütörtökön az MTI-vel.

Mint kifejtette: pénteken hajnalban az ország túlnyomó részén mínusz 10 és mínusz 18 Celsius-fok közötti hőmérséklet várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 5 és mínusz 10 fok között alakul. Pénteken az ország nagy részén már kevés napsütés valószínű, dél felől egyre több felől megnövekszik a felhőzet. Szombaton egy mediterrán ciklon hatására sokfelé várható a havazás. A jelenlegi előrejelzések szerint az Alföldön nagyjából 20-30, a nyugati országrészben 10-20 centiméter vastag hótakaró lehet. A legkevesebb hó észak-nyugaton várható, ott várhatóan nagyjából 1-5 centiméter hó hull majd – mondta Vadász Vilmos. A hőmérséklet szombat hajnalban várhatóan mínusz 9 és mínusz 15, délután mínusz 8 és mínusz 14 fok között alakul. Vasárnap hajnalban mínusz 10 és mínusz 15 fok várható, de a nappali maximum is mínusz 7 és mínusz 13 fok között alakul. Vasárnap délelőtt is sokfelé várható még havazás, de a nap folyamán fokozatosan felszakadozik a felhőzet. Ezt követően hétfőn változóan felhős, majd kedden ismét borult lesz az ég. Kedden északon 1-2 centiméter, de az ország déli területein ismét akár 15 centiméter hó is hullhat – hangsúlyozta a meteorológus.

A hét közepén csökken a felhőzet, ezzel együtt pedig egyre erősebb lehűlés várható. Különösen az éjszakák lesznek hidegek, a hét második felében mínusz 17, mínusz 22, de a tartósabban derült, mélyebben fekvő területeken mínusz 25 fok körüli értékek is várhatók – mondta Vadász Vilmos. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint az extrém hideg idő miatt jelenleg az ország hat megyéjében – Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén – van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés. A péntekre vonatkozó előrejelzésben összesen tizenegy megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Az extrém hideg által érintett hat megye mellett további öt megyében – Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Tolna – a havazásra vonatkozóan adták ki a figyelmeztetést.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.