Ennyit spórolunk az óraátállítással -íme

Az óraátállítások nagyjából hatmilliárd forinttal csökkentik az ország áramszámláját – közölte a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító. Most vasárnap hajnali két órakor kell három órára kell átállítani az óráinkat.

Az óraátállításoknak köszönhetően éves szinten mintegy 120 gigawattórával kevesebb áramot használ fel az ország, ami harminc-negyvenezer háztartás éves fogyasztásának felel meg – írja közleményében a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir). Az idén március 25-én, vagyis most vasárnap hajnali két órakor kell három órára átállítani az óráinkat. A hazai villamosenergia-rendszert irányító Mavir szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat. Eszerint az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta másfél-három százalékos fogyasztáscsökkenés tapasztalható. Az óraátállítások így nagyjából hatmilliárd forinttal csökkentik Magyarország áramszámláját.

A megtakarítás nemcsak a pénztárcát kíméli, hanem a környezet számára is hasznos, ha kevesebb energiát kell az erőművekben termelni – írta a Mavir a közleményében. Az Európában 1996 óta egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy március 21. és szeptember 21. között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Az órák előreállítása biztosítja azt, hogy a világossággal jobban egybeesik az ébrenlét időszaka, ami reggel hét és este tíz óra közé esik, ekkor kevesebb energiát kell világításra használni – olvasható a közleményben.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.