ENSZ: Energiával az életért!

Az ENSZ idén meghirdette a „Fenntartható energia mindenkinek egy évtized alatt!” programját, melynek vezérgondolata az első években, hogy az energia életeket menthet.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) júniusban hirdette meg legújabb programját, amelynek célja, hogy az elkövetkező 10 évben széles körben elérhetővé tegye a fenntartható energiaellátást a ma még vezetékes energiaszolgáltatásokat nélkülöző régiók lakosai számára is. A program elsősorban a megújuló energiaforrásokra koncentrál, amelyek révén akár szigetüzemben is biztosítani lehet az ellátást az infrastruktúrától elzárt területen élők számára. Jelenleg mintegy 1,3 milliárd ember él villamos energia nélkül a bolygón, 2,6 milliárdan még mindig biomasszát (fát, egyéb növényeket, állati trágyát) használnak főzésre és fűtésre.

A program első éveiben a szervezet elsősorban arra fókuszál, hogy a nők és gyermekek egészsége érdekében súlyponti helyeken – kórházakban, rendelőintézetekben – tegye elérhetővé a megfelelő villamos- és hőenergia ellátást. A program vezetője szerint ez lehet az első lépés, hogy felszámolják a globális energiaszegénységet, ezzel biztosítva lehetőséget a fejletlen régiók társadalmi és gazdasági felemelkedéséhez.

A törekvés érthető – az egészség sok esetben a megfelelően stabil energiaellátástól függ. A harmadik világban a nők és gyermekek halálozásában az egyik legnagyobb szerepet a megfelelő energiaellátás hiánya okozza. Villamos energia nélkül ugyanis lehetetlen megfelelően tárolni az életmentő gyógyszereket, oltóanyagokat és vért. Hiába áramlik megfelelő, minőségi felszerelés ezekre a területekre, hiába van elég gyógyszer, műtéti anyag és kellően felkészült szakorvos egy intézményben, ha villamos energia nélkül nincs világítás a műtőkben.

Egy megdöbbentő adat: évente 29 millió nő hal meg szülés közben a fejlődő országokban. Ezeknek a haláleseteknek a döntő többsége az energiaszegénység miatt következik be az ENSZ szakértői szerint. Sok esetben a vajúdó asszonyokat a világítás hiánya miatt küldik el a kórházakból, de jelentősen növeli a kockázatokat a petróleumlámpák használata is szülés közben, ráadásul sötétben a császármetszést is lehetetlen elvégezni.

Hasonlóan meglepő az a számadat, amely a belső légszennyezés (a biomassza és szén égetése révén életterekbe kerülő korom és füst, mérgező gázok) miatt bekövetkező haláleseteket írja le. Évente csak emiatt 4 millióan halnak meg világszerte. Jellemzően az otthonülő asszonyok és fiatal gyerekek. A gyerekek körében a tüdőgyulladás miatt bekövetkező halálesetek fele írható a belső légszennyezés számlájára.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.