Mindenki tehet a globális felmelegedés ellen: kezdetnek tartsunk egy húsmentes napot - javasolta az ENSZ egyik illetékese. Rajendra Pachauri, az ENSZ tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett, klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottságának elnöke a The Observer című brit lap vasárnapi számában fogalmazta meg a testület javaslatát.

ENSZ: Klímaváltozás ellen együnk kevesebb húst

Mindenki tehet a globális felmelegedés ellen: kezdetnek tartsunk egy húsmentes napot – javasolta az ENSZ egyik illetékese. Rajendra Pachauri, az ENSZ tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett, klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottságának elnöke a The Observer című brit lap vasárnapi számában fogalmazta meg a testület javaslatát.

Az ENSZ-bizottság múlt héten újabb hat évre megválasztott vezetője szerint a táplálkozási szokások megváltoztatása azért fontos, mert az üvegházhatás kialakulásában nagy szerepe van az állattenyésztésnek. Az étrendváltoztatás viszonylag még mindig könnyebb, mint a szállítóeszközök megváltoztatása – mondta Pachauri.

Egy állatvédő csoport kiszámolta, hogy amennyiben a brit háztartásokban felére esne vissza a húsfogyasztás, az nagyobb károsanyagkibocsátás-csökkenéssel járna, mintha az autók felét állítanák le Nagy-Britanniában.

Az ENSZ Élelmiszer és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) úgy becsüli, hogy a légkörbe jutó káros gázkibocsátás közel egyötöde írható a hústermelés számlájára. Ebbe beletartozik a haszonállatok takarmányának megtermelése során felszabaduló károsanyag éppúgy, mint a kérődzők – különösen a szarvasmarhák – által kibocsátott metán, ami a széndioxidnál 23-szor hatékonyabb reagens a globális felmelegedésben.

A vegetáriánus indiai közgazdász úgy vélte, a kezdeti heti egy húshagyó nap után tovább lehet lépni, szép lassan csökkentve a húsfogyasztást. Ez a leggyorsabban nyélbe üthető és megvalósítható változtatás, azért ez a legvonzóbb lehetőség – mondta, ám emellett hangsúlyozta, hogy a gazdaság minden terén szükség van az igények visszaszorítására.  Az Observer szerint Pachauri terve az élelmiszeripar részéről komoly ellenállásba ütközhet.

Chris Lamb, a BPEX sertésipari csoport marketingvezetője közölte, hogy igazságtalanul lett kipécézve a húsipar. Megemlítette, hogy korábban a szárnyastartással szemben is megfogalmaztak károsanyag-kibocsátási megszorításokat, ám a javasolt megoldás, vagyis az állatok bezárása ellentétes volt az állatok jólétét védő szabályokkal.

“A klímaváltozás nagyon fiatal tudomány, és nézetünk szerint sok túlságosan leegyszerűsített javaslat születik” – idézte a lap Lamb kritikáját.

Ajánlott tartalom

Riasztó képet mutat a magyar serdülők egészségmagatartása

Kedvezőtlen étkezési és fizikai aktivitási szokások, romló szerhasználati és egészségiállapot-mutatók, de javuló tendenciák is megfigyelhetők a magyar iskolások körében – állapítják meg az ELTE PPK kutatói legutóbbi felmérésük alapján. A vizsgálat a WHO-val és hazai partnerként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel együttműködésben zajlott, az „Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása” nemzetközi kutatás részeként.