Mindenki tehet a globális felmelegedés ellen: kezdetnek tartsunk egy húsmentes napot - javasolta az ENSZ egyik illetékese. Rajendra Pachauri, az ENSZ tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett, klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottságának elnöke a The Observer című brit lap vasárnapi számában fogalmazta meg a testület javaslatát.

ENSZ: Klímaváltozás ellen együnk kevesebb húst

Mindenki tehet a globális felmelegedés ellen: kezdetnek tartsunk egy húsmentes napot – javasolta az ENSZ egyik illetékese. Rajendra Pachauri, az ENSZ tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett, klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottságának elnöke a The Observer című brit lap vasárnapi számában fogalmazta meg a testület javaslatát.

Az ENSZ-bizottság múlt héten újabb hat évre megválasztott vezetője szerint a táplálkozási szokások megváltoztatása azért fontos, mert az üvegházhatás kialakulásában nagy szerepe van az állattenyésztésnek. Az étrendváltoztatás viszonylag még mindig könnyebb, mint a szállítóeszközök megváltoztatása – mondta Pachauri.

Egy állatvédő csoport kiszámolta, hogy amennyiben a brit háztartásokban felére esne vissza a húsfogyasztás, az nagyobb károsanyagkibocsátás-csökkenéssel járna, mintha az autók felét állítanák le Nagy-Britanniában.

Az ENSZ Élelmiszer és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) úgy becsüli, hogy a légkörbe jutó káros gázkibocsátás közel egyötöde írható a hústermelés számlájára. Ebbe beletartozik a haszonállatok takarmányának megtermelése során felszabaduló károsanyag éppúgy, mint a kérődzők – különösen a szarvasmarhák – által kibocsátott metán, ami a széndioxidnál 23-szor hatékonyabb reagens a globális felmelegedésben.

A vegetáriánus indiai közgazdász úgy vélte, a kezdeti heti egy húshagyó nap után tovább lehet lépni, szép lassan csökkentve a húsfogyasztást. Ez a leggyorsabban nyélbe üthető és megvalósítható változtatás, azért ez a legvonzóbb lehetőség – mondta, ám emellett hangsúlyozta, hogy a gazdaság minden terén szükség van az igények visszaszorítására.  Az Observer szerint Pachauri terve az élelmiszeripar részéről komoly ellenállásba ütközhet.

Chris Lamb, a BPEX sertésipari csoport marketingvezetője közölte, hogy igazságtalanul lett kipécézve a húsipar. Megemlítette, hogy korábban a szárnyastartással szemben is megfogalmaztak károsanyag-kibocsátási megszorításokat, ám a javasolt megoldás, vagyis az állatok bezárása ellentétes volt az állatok jólétét védő szabályokkal.

“A klímaváltozás nagyon fiatal tudomány, és nézetünk szerint sok túlságosan leegyszerűsített javaslat születik” – idézte a lap Lamb kritikáját.

Ajánlott tartalom

Több mint kétszáz cet vetődött partra Ausztráliában

Mintegy 230 cet vetődött partra az ausztráliai Tasmania nyugati partjainál található Macquarie közelében, néhány nappal azután, hogy több nagy ámbráscet tetemére bukkantak rá az állam délkeleti részén.