Enyhébb, de csapadékos telet hozhat az időjárás?

Hét nemzetközi intézet előrejelzése szerint Magyarországon a szokásosnál némileg enyhébb, de csapadékosabb tél állhat előttünk.

Csapadékos hónapok?

A NASA, a japán és orosz nemzetközi meteorológiai intézetek előrejelzése szerint folytatódhat az átlagosnál csapadékosabb időjárás a tél folyamán is. Bár az egyes intézetek hosszútávú előrejelzései között van némi különbség, alapvetően az átlagosnak megfelelő, vagy annál kissé több csapadékot várnak az intézetek. Különösen a tél első felében eshet a szokásosnál több eső, vagy hó, a tél második felében már csökken a csapadékhajlam, írja az esotanc.hu.

A tavasz során átlag körüli, vagy annál esetleg szárazabb évszakra van esélyünk a mostani számítások szerint.

Hó vagy eső?

A modellszámítások szerint a több csapadék enyhébb idővel jár majd együtt. A tél során végig az átlagosnál enyhébb időjárásra van kilátás, ami persze nem jelenti azt, hogy ne lennének a mostanihoz hasonló kemény fagyos periódusok. Bár január első napjai kemény fagyokkal kezdődnek, már a hétvégére egy felmelegedés körvonalazódik.

A korábban végzett számítások még egy fokozatosan egyre hidegebbé váló tél forgatókönyvét vetítették előre, ám a legfrissebb modellszámítások szerint az egész tél az átlagosnál enyhébb lehet. A NASA,  a japán hidrometeorológiai intézet és a brit meteorológiai szolgálat is egyértelműen a melegebb tél forgatókönyve mellett áll ki.

A tavaszt illetően az intézetek között nincs egyetértés, a különböző szervezetek átlagosnál hűvösebb és enyhébb időjárást is elképzelhetőnek tartanak, de a télhez képest egyértelműen egy hűlő tendencia figyelhető meg.

Akkor milyen is lesz a tél időjárása?

A jelenlegi számítások szerint tehát egy átlagosnál melegebb télnek van a legnagyobb esélye, ami kissé csapadékosabbnak ígérkezik, de az átlagostól nem lesz jelentős eltérés a csapadék tekintetében. Mindez nem jelenti azt, hogy ne lehetne egy-egy keményebb téli időszak, vagy egy enyhébb meleg periódus, de a tél egészére nem a kemény fagyok lesznek a meghatározóak.

Az előrejelzések forrása és megbízhatósága

Az esotanc.hu már nyolcadik alkalommal készíti el a Kárpát-medencére vonatkozó hosszútávú időjárás előrejelzését. Az előrejelzések hét nemzetközi intézet szezonális előrejelzési modelljeinek számításain alapul. Így például a NASA, a brit, az orosz, a japán, az amerikai meteorológiai intézetek globális és regionális előrejelzéseinek eredményét összegezzük a Kárpát-medencére.

A szezonális előrejelzések megbízhatósága lényegesen alacsonyabb, mint a rövid és középtávú előrejelzéseké, és nem egy konkrét nap várható időjárást jelzi előre, hanem egy hónap, vagy évszak időjárásának átlagostól való eltérését, tehát hogy enyhébb, vagy hűvösebb, illetve szárazabb, vagy csapadékosabb lesz az előttünk álló időszak.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.