A Lehet Más a Politika (LMP) párt aláírásgyűjtésbe kezdett az Európai Zöld Párt (EGP) kezdeményezésére, amelynek célja, hogy az Európa-szerte összegyűjtött aláírásokkal nyomást gyakoroljanak az európai döntéshozókra a Zöld New Deal nevű gazdasági program bevezetéséért, amelytől ötmillió új európai munkahely keletkezését várják.

EP-választás – LMP: ötmillió munkahelyet hozhat a Zöld New Deal Európában

A Lehet Más a Politika (LMP) párt aláírásgyűjtésbe kezdett az Európai Zöld Párt (EGP) kezdeményezésére, amelynek célja, hogy az Európa-szerte összegyűjtött aláírásokkal nyomást gyakoroljanak az európai döntéshozókra a Zöld New Deal nevű gazdasági program bevezetéséért, amelytől ötmillió új európai munkahely keletkezését várják.

Jávor Benedek, a párt szóvivője és európai parlamenti (EP) képviselőjelöltje hétfőn, a Deák Ferenc téri aláírásgyűjtő standnál elmondta: a Zöld New Deal a megújuló energiaforrások fokozottabb igénybevételén, az energiahatékonysági beruházásokon, a fenntartható mezőgazdaság támogatásán és a zöld munkahelyek létrehozásán alapszik. A cél az, hogy 500 milliárd euró ilyen programokba való beruházásával ötmillió új munkahely jöjjön létre Európában öt éven belül, köztük több tízezer Magyarországon.

Az LMP szerint a gazdasági válság jelenlegi hatásainak kezelésére és a károk orvoslására alapvetően “zöld választ” kell adni, amely nemcsak a gazdasági, pénzügyi problémákat orvosolja, hanem a társadalmi és a környezeti krízis kezelésére is vállalkozik.

Az LMP az EGP hivatalos támogatásával indította el Magyarországon az aláírásgyűjtést. A párt programja alapvetően az EGP Zöld New Deal programjával áll összhangban. A program a közösségi közlekedés, a megújuló energiaforrások támogatásával, az energiahatékonysági, természetvédelmi és vízügyi beruházásokkal szeretné megteremteni azokat a munkahelyeket, amelyek az elmúlt hónapokban a gazdasági válság hatására megszűntek.

A párt szóvivője elmondta: a zöld munkahelyek nemcsak munkahelyként funkcionálnak, hanem olyan iparágban vagy tevékenységi területen működnek, amelyek valamilyen módon hozzájárulnak a környezeti fenntarthatóság eléréséhez. Ilyenek például az épületek energiatakarékossági felújítása terén a megújuló energiaforrások – szél- és napenergia – hasznosítása, kiépítése, működtetése során keletkező munkahelyek, az erdőgazdálkodásban, a természetvédelemben, és a vízgazdálkodásban szükséges munkák. 

Ráadásul ezeknek az a sajátosságuk, hogy nagyobb az élőmunkaigényük, mint a hagyományos, gépiesített ipari munkáké – mondta Jávor Benedek, aki szerint a zöldipar azzal a jellegzetességgel bír, hogy mind a magasan kvalifikáltaknak, mind a képzetlen, hátrányos régiókban élőknek képes munkahelyeket kínálni. Hozzátette: ugyanakkor jelenleg Magyarországon nagyon kevés az ilyen munkahely. Ezért azt szeretnék, ha a mindenkori kormány elkötelezett lenne a zöld fejlesztési programok mellett. A szóvivő szerint az uniós források átcsoportosításával és a hazai források erre allokálásával nagy erőfeszítések nélkül több tízezer munkahelyet lehetne létrehozni.

Az LMP a következő hetekben, a svéd elnökség kezdetéig fogja gyűjteni az aláírásokat, és ezeket a többi országban gyűjtöttekkel együtt juttatják el az Európai Bizottsághoz, illetve a július elsején induló svéd elnökséghez. Abban bíznak, hogy a párt sikeres választási szereplését követően az EP-ben is képviselni tudja ezt a programot.

Ajánlott tartalom

Milyen ablakot válasszunk? Nyílászáró-kisokos!

A megfelelő nyílászáró kiválasztása otthonunkba számos tényezőtől függ, és legtöbbünk életében legalább egyszer szembesül ezzel a döntéssel. Az ablakok nem csupán esztétikai szerepet töltenek be, hanem komoly hatással vannak mindennapunk kényelmére, energiahatékonyságára és hosszú távú értékére is.