Építési- és lakáspolitikát dolgoznak ki szakmai szervezetek

Energiahatékony építési- és lakáspolitikát dolgoz ki a szakma, hogy “saját hajánál fogva húzza ki magát a válságból” – mondta Széman György, a Magyar Építőanyagipari Szövetség elnöke a Buildecon kutató cég és a Bautrend szaklap által szervezett kerekasztal beszélgetésen Budapesten.

Ehhez kapcsolódva a Társaság a Lakásépítésért Egyesület azért lobbizik, az uniós szabályok úgy változzanak, hogy közösségi tőke hozzájárulással indulhasson be a bérlakásépítés Magyarországon – ismertette terveiket Maráczi Zsolt, a szervezet elnöke.

Gáspár Anna a Buildecon ügyvezetője bemutatta cége prognózisát, amely szerint a magyar építési teljesítmény az idén változatlan marad, vagy csak minimálisan csökken a tavalyihoz képest, de jövőre már növekedés várható. A cég 2010-re 15 ezer új lakás felépítését valószínűsíti, jövőre pedig 20 ezer új lakással számolnak.

Széman György úgy vélte, hogy a szakmának kell kezdeményezően fellépnie a politika felé, ezért már elkezdték a szakmai szervezetek kidolgozni az energiahatékony építési- és lakáspolitikát. Példaként említette, hogy a cseh építőipar azért nem esett vissza a válság ellenére sem, mert az eladott széndioxid kvótából befolyt pénzt – 250 milliárd forintnak megfelelő összeget – fektetett az építésbe.

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület kidolgozta a lakásépítési koncepcióját, amely az állami támogatást is tartalmazza. Hamarosan olyan konferenciát szerveznek, amelyen elképzelésüket szembesítik a pártok lakáspolitikáival – mondta Maráczi Zsolt. Elkezdték kidolgozni azt a tervezetet, amely azt taglalja, hogy milyen lobbi-tevékenységgel érhető el az uniós szabályok olyan módosítása, amely lehetővé teszi a támogatással működő bérlakásépítést.

Az országban számos üresen álló raktár, laktanya, iskola és egyéb épület van, amelyekből lakásokat lehetne kialakítani – hívta fel a figyelmet Márta Irén, a Holcim kommunikációs igazgatója. Beszélt arról is, hogy a cége 2008-ban 34 bérlakás építését támogatta saját alapítványán keresztül, ezzel a magyar bérlakásépítés negyedében vett részt.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.