Építőipar: acélcsarnok környezetkímélő módon

Egyre gyakoribb, hogy a termelő vagy éppen építőipari vállalkozásoknál a szervezeti kultúra részévé válik a környezetre tekintettel folyó gyártás. Nézzünk egy példát az ipari, mezőgazdasági beruházások világából. Hogyan lehet egy acélcsarnokok gyártása, építése környezetkímélő a gyakorlatban? 


De min is múlik, hogy az építőipari termelés, az építés környezetbarát legyen – csupán címszavakban: gyártástechnológián, a megújuló energiafelhasználáson, az újrahasznosítható alapanyagon, az optimalizált anyaghasználaton és fuvaron, a helyszíni összeállításon, ami esetünkben szereléssel történik, valamint a költséghatékonyságot kínáló standardizált megoldások alkalmazásán – ezek a kulcsszavak ha környezetkímélő acélcsarnokról beszélünk.

Nézzük részletesebben!

Ha egy vállalkozás tevékenysége során alacsony környezetterhelésre és fenntarthatóságra törekszik, az nem csak a technológián múlik. Az ökológiai lábnyom vagy éppen a hulladékmennyiség csökkentése az építőiparban is a gyártó és megrendelő közös érdeke, ami mind anyagi, mind morális szempontból számos előnnyel járhat. Az egész folyamat alapja a vállalatirányítási szemlélet. Ugyanakkor ez a szempont az építési technológiák közötti választás esetén ma sajnos még nem az elsőként felsorolt tényezők közé tartozik a megrendelői preferenciák között. Pedig belátható, hogy a környezetre tekintettel folyó gyártástól csupán néhány lépés vezet a megrendelői haszonig – egy könnyűszerkezetes acélcsarnok esetén is.

Gyorsan felépül a könnyűszerkezetes acélcsarnok

A tartós, rövid idő alatt felépíthető, hidegen hengerelt acélszerkezetű épületekre általában igaz, hogy velük legfőképpen építési idő spórolható. Az ilyen szerkezetek pontos tervezés szerinti gyártása és gyártástechnológiája miatt pedig jelentős alapanyag megtakarítás érhető el; minimális hulladék keletkezik gyártáskor és építéskor egyaránt. A szerkezetek kis súlya és rakatkialakításuk miatt a fuvarozásuk lesz gazdaságos, így már e tényezőknek köszönhetően végeredményben energia és pénz takarítható meg. Világszerte az elmúlt 40 évben megépült hidegen hengerelt horganyzott acélból készült Frisomat csarnokok egyik gyakran hangsúlyozott előnye az innovatív acélszerkezet, amelynek gyártása és fuvarozása is csekély mértékben terheli a környezetet.  A Frisomat technológia ugyanakkor nem csak az alapanyagokkal takarékoskodik, hanem az idővel is. A gyors építés egyrészt a profi munkaszervezésben, másrészt a magasan képzett mérnökök által kidolgozott innovatív szerkezeti megoldásokban rejlik. Az épületeket a Frisomat tervezi meg és gyártja le, az acélszerkezetek teljes egészében előre gyártva érkeznek a helyszínre és összeszerelés kizárólag csavaros kötésekkel történik, helyszíni hegesztés vagy darabolás nélkül.

Technológia és szemlélet

Éppen e szemlélet mentén és a fenntarthatóság jegyében épített a Frisomat a világ 100 országában nagyságrendileg 40 000 acélcsarnokot. A gyártás során a cég a szükséges villamosenergiát 50%-ban napelemekkel fedezi, az acélprofilok előállításához pedig 100%-ig újrahasznosítható acélt használ, méghozzá kiemelkedően anyagtakarékos módon. És mi lenne alkalmasabb a megújuló energia felhasználást lehetővé tevő eszközök telepítésére, mint egy-egy acélcsarnok teteje? 

Az anyagfelhasználást tekintve a Frisomat csarnokai különösen nagy szakítószilárdságú acélból készülnek, ezért közel egyharmaddal kevesebb acél szükséges ugyanolyan fesztáv lefedéséhez a hagyományos melegen hengerelt szerkezetekkel szemben. 

És hol a haszna ezekből adódóan még a megrendelőnek? Bármelyik méretben is rendeli a Friosomat acélcsarnokot, a helyszínre pontosan annyi építőanyag érkezik, amennyi az épület összeállításához szükséges. Így a megrendelőnek az építési törmeléket sem kell kerülgetnie, elszállíttatnia, az építkezés befejezése után a profi és gyakorlott összeszerelő csapat a következő építési fázisnak tisztán adja át a terepet.

Példánkban szereplő cég, a Frisomat nem csak e speciális építési mód éllovasa, hanem a kutatás-fejlesztéstől és tervezéstől a gyártáson és a szállításon keresztül a szerelésig és az értékesítés utáni szolgáltatásokig lefedi a teljes értékláncot.

 

Ne gondoljunk „egyencsarnokra”!

Az előregyártott technológia és a feszes munkaszervezés ennek ellenére nem akadálya az építtető fantáziájának. A könnyűszerkezetes acélcsarnokok alkalmazhatósága a mezőgazdasági felhasználástól kezdve a kis műhelyeken és hatalmas üzemcsarnokokon keresztül egészen a legkorszerűbb repülőgéphangárokig terjed. A szakemberek minden feladathoz az építtető elképzeléseinek legjobban megfelelő modellt ajánlják, igazítják az igényekre és építik meg. Az egyedi megoldások lehetősége nem csak a csarnok funkciójára és méreteire vonatkozik. A beruházó – természetesen a cég szakembereinek támogatása amellett – a kínálatból választhatja ki a tető az épület funkcióhoz illeszkedő alakját, hajlásszögét, a burkolatok vastagságát, minőségét és természetesen színét, ezen kívül a különböző részletmegoldásokat, például a nyílászárók típusát és elhelyezkedését. A Frisomat gyártási tapasztalata pedig lehetőséget biztosít a gyorsan megvalósítható és a költségeket csökkentő típusmegoldásokra is. 

 

További információ: Csarnokok építése és más építőipari hírek – Frisomat.hu

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.