Építőipari Nívódíjjal jutalmazták a Telenor távközlési vállalat innováció és új munkafilozófia jegyében épült törökbálinti székházát, Magyarország egyik leginkább környezetbarát vállalati központját.

Építőipari Nívódíjjal jutalmazták a Telenor Házat

Építőipari Nívódíjjal jutalmazták a Telenor távközlési vállalat innováció és új munkafilozófia jegyében épült törökbálinti székházát, Magyarország egyik leginkább környezetbarát vállalati központját.

A díjról megemlékező táblát csütörtökön leplezték le a cég székházán – tudatta közleményben az MTI-vel a TriGranit Management Zrt. A legyezőszerűen elhelyezkedő kilenc épületszárnyban hat szinten mintegy 14.000 négyzetméternyi irodahelyiség áll rendelkezésre. Az építkezés során felhasznált különleges környezeti megoldások, anyagok és technológiák a külső időjárási és belső használati tényezőket figyelembe vevő intelligens vezérléshez kapcsolódnak, amelyek segítségével energiát lehet megtakarítani – tudatja a közlemény az Arcadom cég által kivitelezett épületről. Az irodaház energetikai ellátását az ország egyik legnagyobb geotermikus hőszivattyúparkja biztosítja, ez európai viszonylatban a hetedik helyen áll. A ház hűtési-fűtési rendszere a száz méter mélyre fúrt szondákat alkalmazó geotermikus hőszivattyúkon alapul. A szellőztetőrendszer hőcserélő berendezése biztosítja, hogy minél kevesebb energia vesszen kárba, míg a közel 168 négyzetméternyi napkollektor az épületben dolgozó munkatársak melegvíz-igényének előállításához szükséges energia több mint 60 százalékát adja.

 
Kiss Jenő, a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozatának elnöke hangsúlyozta, nagy öröm olyan épületnek ítélni a díjat, amely környezettudatos kialakításával példát mutat a hazai vállalatoknak. Az 1999-ben létrehozott Építőipari Nívódíjat az évente meghirdetett pályázaton elnyert kategóriagyőzteseknek átadott tanúsítvány és a létesítményen elhelyezésre kerülő bronzkeretes réztábla vagy elismerő oklevél testesíti meg.

Ajánlott tartalom

Az EU környezetvédelmi jogszabályokat hagyott jóvá

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a személygépkocsikra, kisteherautókra és teherautókra vonatkozó kibocsátási határértékekre vonatkozó Euró 7 rendeletet, az ipari kibocsátásokról szóló felülvizsgált irányelvet, valamint új szabályokat az épületek energiahatékonyságának javítása érdekében - tájékoztatott az uniós tanács pénteken.