Épül a napelemes híd

Félidőben tart a London legnagyobb napelem-sorának építése a brit főváros Blackfriars pályaudvarán.

Ez lesz egyúttal a világ legnagyobb naphídja. A Solar Century által szállított 4400 napelem várhatóan évi 900 MWh energiát termel. Ez elegendő lesz a pályaudvar villamos energia-szükséglete felének fedezésére, és évente 511 tonna széndioxid CO2-kibocsátástól óvja meg a légkört. (Aiolus News) „A Blackfriars-híd ideális hely a napenergiának: új, hatalmas ikonikus tetőtér London szívében – jelentette ki Derry Newman, a Solar Century ügyvezető igazgatója – a pályaudvar-épületek és hidak városi látképünk állandó részei, és nagyszerű dolog látni, hogy egyikük naponta termel megújuló energiát a jövő számára. A tiszta energiás jövő szempontjából alapvető fontosságú, hogy az emberek lássák a napenergia működését.”

A viktoriánus korban épült Blackfriars napelemei nem csupán energiát termelnek, hanem árnyékot vetnek a hídra, ezzel kényelmesebbé teszik a rajta áthaladó autósok életét, akik akár ki is kapcsolhatják légkondicionálójukat forgalom-lassulás esetén és ezzel üzemanyagot is megtakarítanak. Ennek az elhelyezési módnak másik előnye, hogy olyan tetőteret építettek be a híd felett, amelyet másra nem használtak volna, így a napelemekkel terület sem pazarlódik. Felszerelnek rá olyan napcsöveket is, amelyek a természetes napfényt használják fel a világításra, az elektromos fények helyett.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.