Az Ocean Power Technologies (vízenergiával foglalkozó vállalat), jelenleg hatalmas bójákat telepít Reedsportban, Oregon partjainál.

Épül az első hullámenergia farm az USA-ban

Az Ocean Power Technologies (vízenergiával foglalkozó vállalat), jelenleg hatalmas bójákat telepít Reedsportban, Oregon partjainál.

Miután mind a tíz bója helyén van, a fejlesztők abban reménykednek, hogy kihasználják a hullám-mozgások által termelt energiát, amely elegendő villamosenergiát termel majd többszáz lakás számára.
Minden bója körülbelül 150 méter magas, 40 méter széles, és legalább 200 tonnát nyom. Az úszó minden hullámnál le és felemelkedik. A hidraulikus pumpa ezt átalakítja egy forgó mozgássá, amely meghajtja az elektromos generátort. A generátor által termelt villamosenergia, vízalatti kábeleken keresztül jut el a szárazföldre. A fejlesztők a napokban fejezik be az első bóját. Miután az egész rendszer kiépült, kb. 400 lakást fog ellátni energiával.

Az első bója építése okot ad az optimizmusra, de a rendszerben még van jó pár kihívás, amelyen túl kell jutni. Előszöris, a hullámenergia hatszor többe kerül, mint a szélenergia (bár a technológia hasonló árakon kellene legyen, mivel a hullámenergia sokkal kiszámíthatóbb, mit a szél- vagy napenergia). Másodszor, a bóják egy helyben való tartása és megvédése a nagy hullámoktól, eléggé nehézkes. Sőt a hullámenergia történetében kevés a jó tapasztalat: a világ első kereskedelmi szélenergia farmja, 2008-ban nyitotta meg kapuit Portugáliában, de a villamosenergia-termelést pénzügyi nehézségek miatt felfüggesztették. Illetve, két évvel ezelőtt, egy kanadai cég által gyártott hullámenergia berendezés Oregon partjainál elsüllyedt.  Viszont a hullámenergia kiszámítható és ingyenes, tehát ezeknek az üzemeltetése kifizetődő lenne. Másrészről, ha minden jól megy az Oregoni szélfarm 2012-re fog elkészülni.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.